Index Vakbarát Hírportál

Ezek a fával fűtés árnyoldalai, érdemes figyelni

2022. november 23., szerda 17:07

Az idei télen valószínűleg az átlagosnál többen fognak a hagyományos fűtési módokhoz folyamodni. Ám a fával fűtésnek árnyoldalai is vannak – ismertette Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagy az InfoRádióban.

A Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke szerint az utóbbi 10-15 évben – köszönhetően a biztonságosabb technológiának – nem emelkedett a lakástüzek száma. 

Ezekben az években 5-6 ezer lakástűz fordult elő, többségében a téli és a kora tavaszi időszakban főképpen az ünnepek környékén

– magyarázta Dobson Tibor. A veszélyeztetett korosztály két nagy csoportja a hatvan év feletti idősek illetve a kisgyermekek – írja az Infostart. Mivel az ő reakcióidőjük nem a legmegfelelőbb, ezért a felnőtteknek kell rájuk odafigyelni – szögezte le. 

A legtöbb tűz elektromos zárlat illetve elektromos meghibásodás miatt keletkezik. A kiváltó ok még az eszköz túlterheltsége lehet, mert túl sok eszközt működtetünk egy elosztóból, amit nem bír el a rendszer. A tűzesetek nagy része sütés és főzés közben keletkezik a konyhában – magyarázta Dobson Tibor.

Az idei tél során valószínűleg a szokásosnál többen fognak fával fűteni, mint szénnel. Bár a rezsiárak emelkedése miatt egyre többen választják a hagyományos fűtési módszereket, ezzel kapcsolatban több dologra is figyelni kell – figyelmeztetett a tűzoltó vezérőrnagy. 

A lakásokba pedig érdemes szén-monoxid érzékelőt és füstjelzőt vásárolni – tette hozzá Dobson Tibor. Mindkét készüléket éveken keresztül használhatjuk. 

Rovatok