Index Vakbarát Hírportál

Biciklizni kell az egyik budapesti kerületben, hogy világítson a karácsonyfa

2022. november 24., csütörtök 20:35

A II. kerület lemondott a szokásos díszkivilágításról, viszont így is karácsonyi hangulatot próbálnak teremteni.

„Biciklihajtású karácsonyi világítás a II. kerületben – a fenntarthatóság jegyében épül és üzemel a karácsonyi világítás a Mechwart ligetben” – írja Facebook-oldalán Őrsi Gergely, ahol egy videót is megosztott a biciklihajtású világításról.

Arról már beszámoltunk, hogy a szokásos kerületi díszkivilágításról idén lemond a II. kerület, de természetesen a karácsonyi hangulat megteremtése idén sem maradhat el. Akkor megígértük, hogy alternatív módon igyekszünk karácsonyi hangulatot varázsolni. Ennek egyik első lépése a Mechwart liget új karácsonyi díszítése és kivilágítása, ahol az egyik legfontosabb szempont a fenntarthatóság volt

– fejtette ki a II. kerület polgármestere, hozzátéve: ezúttal nem kivágott fa áll majd a liget közepén, hanem karácsonyi installáció, másrészt a világítás és a fényforrások egy része megújuló energiával üzemel.

Számos fényfüzér energiáját napelem biztosítja, és olyan része is van a térnek, ami csak akkor világít, „ha jó gyorsan megtekerjük az energiaellátást szolgáló bicikliket”.

Őrsi Gergely azt is elmondta, a díszvilágításra szánt összegből a rászorulóknak nyújtott támogatásokat emelték, valamint rezsitámogatást nyújtanak azoknak a munkatársaiknak, akik nem vezető beosztásban dolgoznak, és jövedelmük alapján nehezebb helyzetbe kerülnek. Nem lesz karácsonyi díszkivilágítás Budapesten, 28 milliót spórol így a főváros – írtuk korábbi cikkünkben.

Rovatok