Index Vakbarát Hírportál

Medián: Karácsony Gergely újra nyerne Budapesten

2022. november 24., csütörtök 17:32

Egy felmérés szerint Karácsony Gergely nyár óta stabilizálta támogatottságát a fővárosban.

Október végén a teljes szavazókorú népesség körében 38:27 arányban vezetett az ellenzék Budapesten, júliusban 36:31 volt az állás – számolt be a hvg.hu a Medián kutatásáról.

A lap által nyilvánosságra hozott omnibusz-felmérés alapján, amelyet 1000 fős mintán készített a Medián és a 21 Kutatóközpont, Karácsony Gergely főpolgármester nyár óta stabilizálta támogatottságát.

A kutatás számai azt mutatják, hogy Karácsony Gergelyt egy most vasárnapi, feltételezett választáson a júliusi 46 százalékkal szemben a választók abszolút többsége, 51 százaléka támogatná. Egy fideszes jelölt 30 százalékos eredményre lenne képes, de a kormánypártok egyelőre nem jelentették be, hogy kit indítanak 2024-ben.

Hozzátették azt is, hogy az 50 évnél fiatalabbaknál magabiztosan vezet a főpolgármester, az idősebbek körében kiegyenlített a helyzet. Iskolázottsági szempontból vizsgálva a számokat arra jutottak, hogy a nyolc osztályt vagy kevesebbet végzett szavazók a kormánypárt jelöltjét preferálnák, a közép- és felsőfokú végzettségűek körében jelentős Karácsony Gergely előnye.

Az április 3-i országgyűlési választások óta több önkormányzati időközi választást tartottak a fővárosban, ezek sok helyen kormánypárti győzelmet hoztak.

Rovatok