Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hogy mikor kerül napirendre az Országgyűlésben Svédország és Finnország NATO-csatlakozása

2022. november 24., csütörtök 15:48

Svédország és Finnország NATO-tagságához még Törökország és Magyarország ratifikációja szükséges. Orbán Viktor miniszterelnök egy mai sajtótájékoztatón elárulta, hogy mikor szavazhat erről a parlament.

Az orosz–ukrán háború kezdete után Svédország és Finnország is kérte csatlakozását a NATO-hoz, ennek jóváhagyásához valamennyi tagállam ratifikációja szükséges. A listáról már csak a magyar és a török parlament jóváhagyása hiányzik.

Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban arról beszélt: amíg a két ország nem teljesíti a korábban tett vállalásait a „terrorizmus elleni küzdelem” és a fegyverexport területén, addig nem fogják jóváhagyni a csatlakozást.

Már csak jövőre?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter több Kormányinfón is kapott a ratifikációra vonatkozó kérdést. A tárcavezető október végén kifejtette: az elsődleges feladat az volt, hogy az Országgyűlés azokat a jogszabályokat fogadja el, amelyek az Európai Bizottsággal való megállapodásnak megfelelően tett vállalásokat tartalmazták, a NATO-csatlakozási kérelmekről pedig még az őszi ülésszak során tárgyalhatnak. Novemberben úgy fogalmazott, hogy a magyar parlament előbb ratifikálja a kérelmeket, mint a török.

December 7-én, szerdán szavazhat a magyar parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról – tudta meg a Szabad Európa néhány nappal ezelőtt, miközben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ígéretet tett arra, hogy segít meggyőzni Orbán Viktort a kérdésben.

Orbán Viktor a visegrádi négyek csúcstalálkozóján, a kormányfők közös sajtótájékoztatóján elmondta, Magyarország támogatja Finnország és Svédország NATO-tagságát, a következő év első ülésén ezt a parlament is napirendre fogja tűzni.

A svédek és a finnek Magyarország miatt egyetlen percet sem vesztettek el eddig, és nem is fognak, Magyarország biztosan meg fogja adni a csatlakozásukhoz szükséges támogatást

– szögezte le a miniszterelnök az MTI beszámolója szerint.

(Borítókép: Orbán Viktor a 2022. június 29-ei NATO-csúcson a madridi Ifema Kongresszusi Központban. Fotó: Pierre-Philippe MARCOU / AFP)

Rovatok