Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit az Európai Bizottság értékelését várja az uniós nagykövetekkel

2022. november 24., csütörtök 14:56

Arról a 17 magyar vállalásról tájékoztatta az európai uniós tagállamok magyarországi nagyköveteit Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön Budapesten, amelyet a kormány az Európai Bizottság által jóváhagyott menetrend és tartalom szerint teljesített. A találkozót a budapesti cseh nagykövet, Tibor Bial kezdeményezte.

Közösségi oldalán Varga Judit azt írta, hogy délelőtt a budapesti cseh nagykövet, Tibor Bial meghívására tájékoztatta az uniós tagállamok magyarországi nagyköveteit arról a tizenhét magyar vállalásról, amelyeket a bizottság által jóváhagyott menetrend és tartalom szerint a kormány teljesített.

„Jelenleg a bizottság hivatalos értékelését várjuk” – jelentette Varga Judit.

A diplomatákat arról is tájékoztatta, hogy az igazságügyi kérdésekben felmerült módosításokat az Európai Bizottsággal előzetesen egyeztetett menetrend szerint március 31-ig fogják teljesíteni. 

Korábban a Magyarországgal szemben indított jogállamisági kondicionalitási eljárásról azt mondta, hogy az eljárás az Európai Unió pénzügyi érdekeit védő, megelőző eszközként szolgál.

Ha azonban az eljárást politikai szankciós mechanizmussá változtatják, az egész eljárás kollektív kudarcba fog fulladni. Hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett az Európai Unió alapjául szolgáló értékek, valamint az unió pénzügyi érdekeinek megvédése mellett, mivel „közös érdekünk az európai adófizetők pénzének átlátható és hatékony felhasználásának biztosítása”, ideértve a magyar állampolgárok és cégek befizetéseit is.

A jogérvényesülésért felelős uniós biztos, Didier Reynders az uniós tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek pénteki tanácskozása után Brüsszelben azt mondta, amennyiben az Európai Bizottság megállapodik Magyarországgal a helyreállítási tervvel kapcsolatban, akkor a magyar kormány által javasolt reformintézkedéseket nagyon fontos lesz hatékonyan és erőteljesen végrehajtani.

A magyar igazságügyi függetlenség terén az uniónak továbbra is aggályai vannak, ezért fontos, hogy a magyar kormány foglalkozzon ezzel a területtel

– fogalmazott az uniós biztos. Didier Reynders Varga Judit igazságügyi miniszterrel tartott tárgyalásai elmondása szerint nagyon konstruktív módon zajlottak e kérdésben, és „maximálisan kihasználták megbeszéléseiket a politikai befolyástól mentes magyar igazságszolgáltatás védelme érdekében”.

Rovatok