Index Vakbarát Hírportál

Volodimir Zelenszkijhez utazik Novák Katalin

2022. november 25., péntek 17:29

Az orosz–ukrán háború kezdete óta a legmagasabb szintű látogatást teszi a magyar állam képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnában. A magyar kormány szerdán közzétett határozatában hangsúlyozta, hogy elkötelezett Ukrajna pénzügyi támogatása mellett. Az Európai Unió 18 milliárd eurós támogatásának Magyarországra eső részének biztosításával Varga Mihály pénzügyminisztert bízták meg.

Az Index értesülése szerint Novák Katalin köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására Ukrajnába indult. Úgy tudjuk, a magyar államfő először Lengyelországba utazik repülővel, és onnan Ukrajnába vonattal megy. A köztársasági elnök hivatala közölte: nem cáfolja és nem is erősíti meg az információt.

A háború kezdete óta ez a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről.

A magyar kormány egy szerda este közzétett határozatban közölte, hogy elkötelezett Ukrajna pénzügyi támogatása mellett. Egyben utasította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy azonnali hatállyal kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával annak a 18 milliárd eurós pénzügyi támogatásnak az ügyében, amelyet az Európai Unió biztosítana az országnak. A Magyar Közlönyben megjelent határozat utasítja Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a „18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról”.

Korábban Novák Katalin is csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy elnök ítélte el az október 10-én Ukrajnát érő támadásokat. A közlemény elfogadhatatlannak nevezi, hogy a moszkvai képviselők atommal fenyegetik a világot.

Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását. Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai (október 10. – a szerk.) bűncselekmények felelőseit

– hangsúlyozzák közleményükben az államfők.

Szívügye a kárpátaljai magyarság helyzete

A magyar államfő kinevezése óta szívügyének tekinti a kárpátaljai magyarság sorsát, nemrég kárpátaljai gyerekeket fogadott a Sándor-palotában abból az alkalomból, hogy számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára adománygyűjtés indult. A befolyt adományokkal a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon árváinak karácsonyát szeretnék szebbé tenni.

Múlt hétvégén pedig Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőjével találkozott.

A legerősebb fegyverünk a magyar szív, és nekünk erre a magyar szívre van szükségünk ahhoz, hogy a békét meg tudjuk nyerni

– írta közösségi oldalán Novák Katalin. Hozzátette: „Mi, magyarok a nehéz helyzetekben mindig összefogunk, mert tudjuk, ahol a szükség, ott a segítség. Ez a jövőben is így lesz!”

Szeptemberben az ENSZ Közgyűlése előtt a magyar kormány álláspontjával megegyezően kifejtette: Magyarország elítéli az orosz agressziót, illetve gazdasági és humanitárius segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek. Továbbá sürgette az ENSZ tagállamait, hogy a békét nyilvánítsák elsődleges célnak.

Telefonos tárgyalás Orbán Viktorral

Idén júniusban az ukrán elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel beszélt telefonon, akkor Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról, valamint a magyar–ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó.

A beszélgetés után az ukrán elnök Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, meghívta a magyar miniszterelnököt Ukrajnába. A látogatás azonban mindezidáig nem valósult meg.

(Borítókép: Gombkötő Emma / Index, Alexey Furman / Getty Images)

Rovatok