Index Vakbarát Hírportál

Változások jönnek a magyar autópályákon

2022. november 25., péntek 10:20

Október 10-től összesen 125 helyszínen végzett útfelújítást a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A társaság szeptember 1-jén vette át 1237 kilométer hazai gyorsforgalmi út és autópálya üzemeltetését, fenntartását és fejlesztését a Magyar Közúttól. Az átvétel után pedig azonnal elkezdték felmérni azokat az útszakaszokat, amelyek gyors beavatkozást igényeltek.

Véget értek a tél előtti nagy felületű burkolatjavítási munkák – számolt be a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója. Szimicsku László elmondta, a nagy felületű burkolatjavításkor nem pontszerű kátyúzások történtek az utakon országszerte, hanem munkagéppel marták fel az aszfaltot, és kicserélték a 4-5 centiméter vastag kopóréteget, de ahol szükséges volt, ott a 7 centiméteres kötőréteget is felújították. 

Október 10-től összesen 125 helyen végeztek útfelújítási munkálatokat. Az érintett autópályák közé tartozott az M1, M3, M4, M7, M30 és az M35. 

Szeptemberben vették át az üzemeltetést

Az Infostart azt írta, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szeptember 1-jén vette át 1237 kilométer hazai gyorsforgalmi út és autópálya üzemeltetését, fenntartását és fejlesztését a Magyar Közúttól. Az átvétel után azonnal elkezdték felmérni azokat az útszakaszokat, amelyek gyors beavatkozást igényelnek még a tél beállta előtt, ugyanis a téli időjárás a kis burkolathibákat is képes naggyá változtatni. 

Nagyjából 130 ezer négyzetméter felületen cseréltük ki a rétegeket, több mint 6000 köbméter aszfaltot használtunk föl ezekhez a javítási munkálatokhoz. Ez még a tél előtti nagy felületű burkolatjavítási munka volt, jövőre tervezünk majd nagyobb felületű javításokat

– mondta az igazgató a lapnak, hozzátéve: kétezer négyzetméteren rovátkolást is végeztek. A technikát azokon a helyeken használják, ahol a domborzati viszonyok miatt a csapadékvíz nem tud megfelelő gyorsasággal eltávozni az autópálya felületéről. Ilyen hely volt például az M1-es autópálya hatvanas kilométerének környéke. 

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok