Index Vakbarát Hírportál

Jelentős veszteségeket szenvedett a Fidesz, de az ellenzék így is sokkal gyengébb

2022. november 25., péntek 14:30

A Fidesz idén májusban minden idők legmagasabb támogatottságát érte el, de azóta jelentős veszteségeket szenvedett a Závecz Research legfrissebb, november közepén készített közvélemény-kutatása szerint.

Májusban a Fideszt még a felnőtt népesség 46 százaléka támogatta, szeptemberben azonban már 37 százalékon állt, most 33 pedig százalékon.

A Fidesztől május óta eltávolodó szavazók száma egymillió fő, de 2,7 milliós táborával így is kimagaslik a politikai mezőnyből. Az ellenzék tavasz óta számottevő módon nem erősödött, a pártnélküliek csoportja viszont érdemben bővült: húszról harminc százalékra

– közölte a Závecz Research.

Gyengült a Fidesz, de nincs veszélyben

„A Fidesz visszaesését a nyári időszakban főképpen az alapfokú végzettségűek és a szakmunkás-képzettségűek körében, a kis-közepes városokban és a falvakban figyelhettük meg” – olvasható a Závecz Research közleményében.

A kutatóintézet azt is hozzátette: az utóbbi két hónapban a vidéki városokban további jelentős veszteségek érték a Fideszt – 35-ről 27 százalékra szűkült a támogatói kör, az alacsonyabb státuszúaknál csak minimális, egy-két százalék volt az elvándorlás, a községekben pedig megállt a szavazótábor csökkenése.

Korábban nem érzékelt változást regisztráltak ősszel, amikor a fiatalok közül távolodtak el sokan a kormánypárttól: szeptemberben a harminc év alattiak 35 százaléka támogatta a Fideszt, most 25 százaléka.

A választások óta eltelt időszakot összegezve a Závecz Research szerint az látható, hogy csaknem mindegyik társadalmi rétegben meggyengült a kormánypárt, de vezető pozíciója sehol nincs veszélyben.

A Fideszt legkisebb arányban a kis-közepes városokban élők (27 százalékuk), a fővárosiak (30 százalékuk), valamint a 30 év alattiak támogatják (25 százalékuk). Ezekben a csoportokban a DK követi a kormánypártot (a fiatalok körében a Momentummal holtversenyben), de nagyjából feleannyi szavazójuk van, mint a Fidesznek.

Mi gátolja az ellenzék erősödését?

A Závecz Research következtetése ez: ha újra összeállna az áprilisi választás ellenzéki összefogása (és jelenlegi támogatóikat mechanikusan összeadnák), akkor e három csoportban megelőznék a Fideszt, de a társadalom más rétegeiben alulmaradnának.

A kormánypárttól sokan eltávolodtak, de továbbra is igaz, hogy a kitartó szavazók aktívabbak, mint az ellenzék támogatói

– szögezte le a kutatóintézet, amely arra is rámutatott, hogy ennek az elszántságnak köszönhető, hogy a biztos részvételt ígérő, pártok között választók csoportjában

A Závecz Research szerint az ellenzék erősödésének elmaradása azért is feltűnő, mert a közhangulat jelentősen romlott tavasz óta.

Májusban az emberek 52 százaléka érzékelte úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban, szeptemberben jóval többen, 62 százalék. A kedvezőtlen vélemények aránya azóta tovább nőtt, jelenleg a lakosság 71 százaléka negatív folyamatokat érzékel.

Az ország működéséről pozitívan nyilatkozók aránya egyre csökken: a tavaszi 41 százalékról szeptemberig 31 százalékra, majd mostanáig 23 százalékra esett.

Az egyes ellenzéki pártok támogatóinak 90-95 százaléka negatívan értékeli az ország jelenlegi helyzetét, ahogy a pártnélküliek óriási többsége is kritikus – 86 százalékuk.

A kormánypárti szavazók többsége – 61 százaléka – elégedett az országban zajló történésekkel, de egyharmaduk szerint rosszul alakulnak hazánk ügyei. 

Az elmúlt két hónapban a kormánypártiak is borúlátóbbá váltak, szeptemberben ugyanis még 72 százalékuk nyilatkozott pozitívan és 24 százalékuk negatívan.

„A rossz közhangulat miatt az ellenzéknek lehetne növekedési potenciálja, de – számos más tényező mellett – a politikai érdeklődés aktuálisan alacsony szintje gátolja ezt. Az ellenzék elképzelhető szavazói alapvetően a pártnélküliek csoportjából mehetnének oda, körükben viszont nagy a közélet iránti érdektelenség – 54 százalékuk egyáltalán nem figyel a politika történéseire, további egynegyedük is csak minimális mértékben. Rendkívül passzívak is, csupán kilenc százalékuk menne el biztosan szavazni” – fejtette ki a Závecz Research.

A kutatóintézet adatfelvétele november 14. és 22. között zajlott, ezer főt kérdeztek meg, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok ezerfős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kapott volna a Závecz Research, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban. Minden alkalommal más-más ezer főt kérdeznek meg személyes megkereséssel, kiválasztásuk az úgynevezett kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Nemrégiben az IDEA Intézet is közzétette friss felmérését, amely szerint megállt a Fidesz támogatottságának zuhanása, sőt – hibahatáron belül, de – még növelte is a támogatottságát a kormánypárt.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok