Index Vakbarát Hírportál

Fontos kéréssel fordult a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Novák Katalinhoz

2022. november 26., szombat 12:44

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nyílt levélben kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az országgyűlés által elfogadott szociális törvényt, küldje vissza azt a parlamentnek.

A MÖSZ nyílt levelében, amelyet szombaton közöltek az MTI-vel, az áll, hogy az országgyűlés által elfogadott törvény új elvi alapokra helyezné a magyarországi szociálpolitikai rendszert: az állam a korábbiaknál is kevesebb felelősséget kíván vállalni a polgárai jólétéért és létbiztonságáért, a szegénység csökkentése és a rászoruló polgárok támogatása iránt.

A törvénymódosítás hatálybalépése nehezen belátható következményekkel járna a rászoruló polgárok életére – közölte a MÖSZ.

A levélben arra utaltak, hogy a törvénymódosításról széles körű szakmai és társadalmi párbeszéd, valamint részletes hatásvizsgálatok elkészítése és nyilvánosságra hozatala nélkül döntöttek.

A törvénymódosítás hatálybalépése a létbiztonság további csökkenésével, valamint a szegénység és a területi egyenlőtlenségek további súlyosbodásával fenyeget. Ez lehet a következménye annak, ha az állam anélkül hárít további szociálpolitikai feladatokat az önkormányzatokra, hogy biztosítaná számukra az ezek ellátásához szükséges erőforrásokat

– fogalmaztak a levélben.

Vékonyabb lehet alattunk a szociális védőháló

Amint arról már korábban az Index is írt, a parlament egy olyan szociálistörvény-módosítást fogadott el, amely kimondja, hogy a szociális biztonság megteremtésében az egyénen túl a hozzátartozóknak, a települési önkormányzatoknak, a karitatív szervezeteknek és végső soron az államnak van felelőssége. Vagyis az állam szinte teljesen kivonul a szociális ellátási területről.

A 160 oldalas indítvány rögzíti, hogy elsősorban az egyén felelős a saját szociális biztonságáért.

Rovatok