Index Vakbarát Hírportál

Új nagykövetet küld Kijevbe Szijjártó Péter

2022. november 26., szombat 19:27

Íjgyártó István nagyköveti megbízatása hamarosan lejár, és már az utódja is megvan a HVG értesülése szerint. A nagykövetcsere azonban nem váratlan, Íjgyártó már több mint négy éve tölti be ezt a tisztséget. Szijjártó Péter külügyminiszter Bécsbe, Rigába és az EBESZ-képviseletre is új nagykövetet küld, a jelölteket hétfőn hallgatják meg.

A Kijevben jelenleg is zajló magyar államfői látogatás előkészítésében és levezénylésében is részt vesz Íjgyártó István nagykövet, azonban megbízatása lejártával Heizer Antal veszi át a helyét – értesült a hvg.hu. A nagykövetcsere azonban egyáltalán nem váratlan, ugyanis Íjgyártó már több mint 4 éve, 2018 ősze óta állomásozik Kijevben Ukrajna magyarországi nagyköveteként.

Heizer Antalt zárt ülésen hétfő délelőtt hallgatja meg nagykövetjelöltként az országgyűlés külügyi bizottsága. A diplomata 1986-ban végzett a moszkvai nemzetközi kapcsolatok intézetében (MGIMO), majd többek között Kínában, Szlovákiában, Kazahsztánban és Albániában volt már nagykövet. A 2000-es években pedig vezette a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalt is.

A lap úgy tudja, a kijevi mellett három új nagykövet kinevezése is várható, őket szintén hétfőn hallgatja meg a parlamenti szakbizottság. Lettországban a rigai nagykövetségen Urkuti György váltja Bányai Ferencet. A leendő rigai nagykövet 1995–2010 között a Világgazdaság újságírója, rovatvezetője volt, 2010-től pedig különböző beosztásokban dolgozott a Külügyminisztériumban. Később Finnországban előbb diplomataként, majd Helsinkiben nagykövetként teljesített szolgálatot.

Az új bécsi nagykövet Szilágyiné Bátorfi Edit lesz, aki a posztot 2018 óta betöltő Nagy Andor helyét veszi át. Szilágyiné Bátorfi Edit nemrég még a V4-ek szervezete, a Nemzetközi Visegrádi Alap ügyvezetője volt, korábban pedig Ljubljanában volt nagykövet.

Az EBESZ-képviseletre Dancs Ferencet küldik, aki Dán Károlytól veszi át a nagyköveti feladatot. A jogászvégzettségű Dancs Ferenc 2011 óta állami cégeknél és különböző minisztériumokban dolgozott, 2017-től pedig helyettes államtitkár volt a külügyi tárcánál. 

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Lakatos Péter / MTI)

Rovatok