Index Vakbarát Hírportál

Mit csináltak a Momentum képviselői Ukrajnában?

2022. november 27., vasárnap 17:14

A Momentum több országgyűlési képviselője – köztük Gelencsér Ferenc pártelnökkel – Ukrajnába látogatott. A delegáció egyik tagját, Tompos Mártont, a párt frakcióvezető-helyettesét kérdeztük találkozóikról és tapasztalataikról.

„Minket, a szabad generáció tagjait senki sem zsarolhatja és irányíthatja külföldről. Ezért megtesszük, ami erkölcsileg helyes, és ami nemzetünk határon inneni és túli közösségének érdekében áll az Európai Unió és a NATO tagjaként: a mai nap Bedő Dávid és Tompos Márton képviselőtársaimmal elindulunk Kijevbe, mi leszünk az első magyar parlamenti delegáció Ukrajnában” – jelentette be november 13-án Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke. Az úttal kapcsolatos kérdéseinkre Tompos Márton válaszolt.

Mit csináltak Ukrajnában?

Ki szervezte az utat? – kérdeztük Tompos Mártont. A Momentum országgyűlési képviselője kifejtette: a szervezés több úton zajlott, kaptak segítséget Balog Istvántól, a budapesti ukrán nagykövetség ügyvivőjétől, valamint voltak kapcsolataik korábbi eseményekről és konferenciákról.

Útjuk első állomása Lviv volt, ahol a Lembergi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakos hallgatóival és az egyetem dékánjával is találkoztak.

Kijevben egyeztettek Dmitro Lubinec emberi jogi ombudsmannal, majd három ukrán parlamenti csoporttal, számos parlamenti képviselővel. A tárgyaláson beszéltek az ukrán nyelvtörvényről, valamint a munkácsi turulszobor ügyéről is.

Marija Mezencevával, az Európa Tanács ukrán delegációjának vezetőjével történt találkozójukon Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásáról is beszéltek, a Momentum támogatja ezeket, valamint az Ukrajnának folyósítandó uniós hitelt is. A magyar kormány ellenzi a közös uniós hitelfelvételt, de kétoldalú alapon támogatja Ukrajnát.

A Momentum képviselői jártak Bucsában is, ahol megemlékeztek az áldozatokról, odafelé megálltak Irpinyben, később a hosztomeli repülőtéren, majd Borogyankában. Az út során határon túli magyarokkal is találkoztak, többek között Tompa Tiborral, a Magyarok Kijevi Egyesületének korábbi elnökével és Babják Zoltánnal, Beregszász polgármesterével.

Tompos Márton lapunk kérdésére elmondta:

A találkozókon sok téma felmerült, köztük a nyelvtörvény és a munkácsi turulszobor ügye is, valamint szinte minden beszélgetésen felhozták Toroczkai László lengyel–magyar határról szóló posztját, ami az ukránoknak felháborító volt. Elsődlegesen azt képviseltük, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktor kormányával, és sok magyar ukrán győzelmet remél.

A képviselő hozzátette: Ukrajnában hálásak azért, hogy Magyarország befogadja a háború elől menekülőket.

Turulszobor és nyelvtörvény

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Momentum milyen álláspontot képvisel a turulszobor, valamint a nyelvtörvény ügyében.

A turulszobor eltávolítása egyértelmű provokáció egy olyan klán tagjaitól, akik Kárpátalján szítják a feszültséget az ukránok és a magyarok között. A szobrot helyre kell állítani vagy ott, ahol volt, vagy egy olyan helyen, ami elfogadható a kárpátaljaiaknak. A nyelvtörvény ügyében az a legfontosabb kérdés, hogy az érintettek hogyan élik meg. Sokan borzasztónak, és komoly korlátozásnak tartják, ugyanakkor találkoztunk olyanokkal is, akiknek magyarként segített, mert jobban megtanultak ukránul, ami segítség volt a munkavállalásban vagy az egyetemi felvételiben. Nem fekete-fehér kérdés, kértük, hogy legyen nyitottság az oktatási törvény problémás részeinek kitárgyalására, legyen párbeszéd a helyi közösség képviselőivel

– részletezte véleményüket Tompos Márton.

Az ellenzéki politikus végül arról is beszámolt, hogy kijevi tartózkodásuk során az oroszok épp rakétatámadást indítottak több város ellen, négy légiriadót éltek át a fővárosban. Tompos Márton elárulta, hogy az első riadót komolyan vették az ukránok, lementek az óvóhelyekre, a többi már kevésbé érdekelte őket.

Tompos Márton a helyszínen úgy érezte, hogy az orosz támadások nem tudják megtörni az ukránok kitartását, és bár nehéz helyzetben vannak, de bíznak a győzelemben. Kijev továbbra is egy működő nagyváros, „ment a forgalom, nyitva voltak a boltok, viszont támadások esetén az óvóhelyekre kell menni, és áramkimaradások vannak”.

Novák Katalin köztársasági elnök szombaton szintén Kijevbe látogatott, ahová Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett. A köztársasági elnök kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin felelőssége a háborúért kristálytiszta. Azt is mondta, hogy Ukrajna számíthat Magyarország segítségére. Továbbá reményének adott hangot, hogy míg 2022 a háború éve volt, addig 2023 a béke éve lesz. Novák Katalin látogatásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

(Borítókép: Gelencsér Ferenc / Facebook)

Rovatok