Index Vakbarát Hírportál

Toroczkai László nekiment Puzsér Róbertnek

2022. november 27., vasárnap 16:53

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és Puzsér Róbert publicista a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában vitatkozott egymással, ahol szóba került többek között a Kelet és Nyugat közötti törésvonal, az orosz–ukrán háború és az EU-tagság is.

Toroczkai László szerint fel kéne számolni a Kelet és Nyugat közötti törésvonalat, amelyről azt gondolja, hogy mesterséges és természetellenes. Szerinte Magyarországnak egyensúlyozni kellene a kettő között, ám valójában éppen hogy most mélyül el ez törésvonal. Úgy véli, a nyugati oldalon az lenne a feladat, hogy demokratikusan kivívják azt, hogy egy nemzetnek lehessen más álláspontja, mint amit például a Biden-kormány szeretne.

Puzsér Róbert szerint azonban nem mesterséges, hanem civilizációs törésvonalról van szó, ami már a Római Birodalom kettéválásakor létrejött. Úgy gondolja, nem lehet felszámolni, és nem kell eldönteni, hogy hol állunk. Szerinte olyan nemzet vagyunk, amelyet Géza fejedelem és István király a Nyugathoz térített meg, nem a Kelethez.

Az orosz–ukrán háborúról

Az orosz–ukrán háborút illetően Toroczkai László szerint jelenleg egy új világrend kialakítása zajlik. Úgy gondolja, Ukrajna már nagyon régóta egy korrupt rendszer, ettől függetlenül volt egy megválasztott, legitim kormánya, amely úgy döntött, nem akarja támogatni az EU-s és a NATO-integrációt, erre jött egy puccs, ezek után lépett Putyin.

Úgy véli, a magyar emberek érdekeit kell elsősorban nézni, és meg kell próbálni kimaradni a konfliktusból, sőt csillapítanunk kéne azt. Szerinte az nem csillapítás, ha amerikai nyomásra mindenki beszáll a háborúba.

Puzsér Róbert szerint nem létezik sajátos magyar érdek, ami az identitástól megkülönböztethető. Identitáskrízisnek nevezte azt, hogy kalkulálnak azzal, hogyan tudunk a legjobban kijönni ebből a helyzetből.

Magyarország a nyugati civilizáció szégyene ezzel az oroszbarátsággal. Értem, hogy közben mi a nyugati szövetségrendszerhez tartozunk katonailag, gazdaságilag és politikailag, de eközben csak a vak nem látja, hogy a magyar társadalom érzelmi áthangolása már megtörtént, és azt, ahogyan a magyar jobboldal a nyílt oroszdrukkolást műveli

– fogalmazott Puzsér Róbert.

Toroczkai Lászó erre úgy reagált, hogy a magyarság és a magyar nép lenézése volt, amit Puzsér kifejtett, és ő pont fordítva látja:

a Fidesz a saját politikáját a nép akaratához igazítja, ezért jöttek át a liberális oldalról egy radikális oldalra. 

A pártelnök a magyar népet bölcsnek tartja, és büszke arra, hogy a magyarok ennyire józanul tudják szemlélni, ami Ukrajnában zajlik. Úgy gondolja, hogy a magyar és az európai érdekeket szabadna képviselnünk. 

Az EU-tagságról

Toroczkai szerint fontos, hogy az európai belső határok átjárhatók legyenek, valamint az is, hogy ha szeretne, tudjon külföldön munkát vállalni egy magyar. Viszont úgy véli,

Magyarország messze nem tudott úgy megerősödni az uniós csatlakozás óta, mint ahogy azt ígérték.

Puzsér úgy gondolja, Orbán Viktornak és a magyaroknak is fontos az EU-s tagságunk, ugyanis az uniós és a NATO-tagságunk biztosítja, hogy ez a szabadságharc, amit Orbán Viktor folytat Brüsszel, Washington és a Nyugat ellen, az egy modellezett térben maradjon.

Hozzátette: tényleg vannak problémák a Nyugattal, de Orbán Viktor nem arra használja ezeket, hogy a félreértésekkel szemben nyugatos választ fogalmazzon meg, hanem arra, hogy ezekre hivatkozza kiárulhassa a nyugati érdekeket Oroszországnak és Kínának, a Nyugat ellenségeinek. „Ez hitszegés” – jelentette ki.

Toroczkai erre válaszul kifejtette azt is, hogy „a Brexit óta elképesztően megnövekedett az az összeg, amit Magyarország befizet Brüsszelnek. Soha nem hallunk erről, mindig arról hallunk, hogy mennyi pénzt kapunk” – mondta a Spirit FM műsorában. Toroczkai szerint az Európai Unió egy globális vállalatok által irányított birodalom.

(Borítókép: Toroczkai László. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok