Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István: Orbán nemcsak harcot, de arcot is veszít!

2022. november 27., vasárnap 10:19

A képviselő utalt arra, hogy korábban figyelmeztetett, az Európai Bizottság elégedetlen a magyar vállalásokkal és a felvizezett teljesítésekkel.

A jelenlegi információk alapján az Európai Bizottság három nap múlva mutatja be a magyar kormány által az úgynevezett kondicionalitási mechanizmus keretében végrehajtott intézkedéseinek az értékelését, és minden abba az irányba mutat, hogy bizonyos reformvállalásokkal, illetve azok teljesítésével elégedetlenek Brüsszelben. Emiatt pedig az Európai Bizottság várhatóan marad az eredeti és igen szigorú javaslatánál, vagyis három operatív programból összesen mintegy 7,5 millió euró, azaz több mint 3000 milliárd forint befagyasztását fogja javasolni.

Valószínűsíthetően a Tanács nem fog szembemenni a Bizottság javaslatával, vagyis helyben fogja hagyni ezt a Fidesz-kormány elleni szankciót – különösen úgy, hogy ennek megerősítéséhez elég a minősített többség a Tanácsban, az pedig érezhetően megvan az Orbán-kormánnyal szemben. Csak egyetlen sokatmondó tény: a hagyományosan kompromisszumkereső Németország intézményi és tagállami körben is világossá tette, hogy osztja a Bizottság elégedetlenségét.

Egyetlen jó hír, hogy az Európai Bizottság várhatóan ugyanezen szerdai ülésén jóváhagyja a helyreállítási források elköltésére benyújtott magyar tervet; mintegy 560 nap után. Az, hogy ez a tárgyalás végre eredménnyel zárul, jelentős részben Navracsics Tibornak köszönhető. Ugyanakkor – hiába lesz majd melldöngető kormánypropaganda – az, hogy elfogadják a magyar helyreállítási programot, még messze nem jelent teljes sikert.

Ez ugyanis csak azt jelenti, hogy van megállapodás még december 31. előtt, tehát a szabályok értelmében nem veszítjük el a pénz több mint kétharmadát automatikusan, de azt viszont még nem jelenti, hogy a papíron meglévő forrást kézhez is kapjuk. A Fidesz erről nem szívesen beszél, de a kormánynak negyedéves alapon, szigorúan meghatározott mérföldkövek teljesítése után lesz csak lehetősége egyáltalán lehívni ezeket a pénzeket, így például már az első negyedévben végre kell hajtania huszonhét különböző, többségében a magyar igazságügyi rendszer működését érintő, masszív reformot. Ha nem teszi, nincs utalás.

Orbán nemcsak harcot veszített tehát, de hamarosan az arcából is veszíthet – írja bejegyzésében Ujhelyi István.

(Borítókép: Ujhelyi István 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok