Index Vakbarát Hírportál

Lapátot ragadott Karácsony Gergely

2022. november 28., hétfő 12:09

Karácsony Gergely főpolgármester lapátot fogott, majd a Blaha Lujza térre vette az irányt, ahol segített fát ültetni.

A fővárosi Blaha Lujza téren vett részt faültetésben Karácsony Gergely főpolgármester, aki minderről közösségi oldalán számolt be. Bejegyzéséből kiderült, hogy kertész családban nőtt fel, ezért örül, ha újra lapátot vehet a kezébe.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a Blaha Lujza téren nyolcvan fát ültetnek majd. Térligetes-fás találkozóhelyként születik újjá, és várhatóan még az ősszel elkészül a teljes felújítás. A köztér látványtervét ide kattintva érheti el, hogy a felújítás végeredményébe is bepillantson.

Szobrokat állítanak a növénykazettákra

A mesterséges váztalajba, vagyis a Stockholm faültetési rendszerrel ültetett fák gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetettek. Hozzátették, hogy a növénykazettákba ültetett fák környezetében folyamatos a növénytelepítés: a kiválasztott cserjefajok változatos levélformájukkal és színükkel erősítik a megújuló tér ligetes jellegét.

A munkák előtt a szakemberek teljes talajcserét hajtottak végre, és alatta agyag vízmegtartó réteget építettek ki. Erre azért volt szükség, mert a Blaha Lujza tér felszíne alatt tömör sittréteg húzódik, amely az egykori Nemzeti Színház lebontásakor keletkezett, valamint világháborús törmelékekből áll.

Rovatok