Index Vakbarát Hírportál

Második világháborús robbanószereket találtak Székesfehérvárnál

2022. november 28., hétfő 10:06

Több második világháborús robbanószert találtak egy elmállott bőröndben Székesfehérvár külterületén, egy ásatáson. A szovjet gyártmányú robbanótesteket elszállították és megsemmisítették.

A közelmúltban érkezett rendőrségi bejelentés a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére arról, hogy feltételezett katonai eredetű robbanóeszközök kerültek elő egy Székesfehérvár külterületén zajló ásatáson egy elmállott bőröndből.

A helyszínre érkező tűzszerész járőrparancsnok műszeres keresést folytatott az érintett helyszínen, melynek eredményeképpen összesen 5 darab 45 milliméteres szovjet páncéltörő gránátot, egy ezzel megegyező gyártmányú és űrméretű repeszgránátot, kettő F–1-es típusú, szintén szovjet kézigránátot és egy kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert, valamint gyújtószerkezet-maradványt emeltek ki a tűzszerészek a földből.

Néhány nappal később ismét előkerült egy robbanóeszköznek tűnő tárgy az ásatáson. A tűzszerészek megállapították, hogy ezúttal egy 76 milliméteres szovjet repeszgránátra bukkantak a régészek.

A második világháborús eredetű robbanótesteket a katonák elszállították, azokat az arra kijelölt területen, biztonságos körülmények között meg is semmisítették.

Rovatok