Index Vakbarát Hírportál

Egymásnak esett Kocsis Máté és Márki-Zay Péter

2022. november 29., kedd 14:42

Márki-Zay Péter korábbi miniszterelnök-jelölt, hódmezővásárhelyi polgármester vitára hívta Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét. Tegnap már Facebook-kommentekben is kommunikáltak a felek.

„Kár lenne bármilyen vita megrögzött hazudozókkal” – válaszolta tegnap egy posztban Kocsis Máté Márki-Zay Péter felvetésére. Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje a Mindenki Magyarországa Mozgalom amerikai támogatási ügyében hívta élő adásban közvetített televíziós vitára a Fidesz frakcióvezetőjét.

„Kocsis Máté válaszolt, hogy nem szeretne velem vitázni. Úgy tűnik, ő sem kíván már tovább blöffölni, és a titkosszolgálati jelentés feloldása után nincsenek további kérdései” – ez pedig Márki-Zay Péter válasza volt a Kocsis Mátétól érkezett visszautasításra.

Karácsony Gergely is szóba került

A történet nem zárult le ennyivel, Kocsis Máté újabb posztjában így fogalmazott:

Tisztelettel megkérném Márki-Zay Péter egykori képviselőjelöltet, hogy amennyiben tőlem idéz, azt pontosan tegye, ne csúsztatásokkal. Nem kell hozzá túl nagy bátorság. Így szólt a pontos válasz a vitára való meghívásra: Kedves Péter! Ne bántódj meg, de a te álláspontodat már ismerjük. Karácsony Gergelyé sokkal érdekesebb lenne. Számodra is. Üdv.

A frakcióvezető szerint ebből nem következik – ahogy Márki-Zay Péter állítja –, „hogy ne lennének további kérdések, de az sem, hogy bárki blöffölne. Hárommilliárd forintnyi dollár a kampányban sajnos nem blöff, hanem durva külföldi beavatkozás a magyar választásokba. Ilyen 1990 óta nem történt.”

Kocsis Máté stratégiai nyugalmat javasolt az érintetteknek, „főpolgármester úrnak pedig azt, hogy fejtse ki mielőbb az álláspontját, különösen érdekelné a közvéleményt”.

Kedves Máté! Kérlek, áruld, el mi abban a csúsztatás, amikor azt írom, hogy nem kívánsz velem vitázni?

– kérdezte a poszt alatti hozzászólásában Márki-Zay Péter.

Kocsis Máté válaszkommentje így szólt: „Kedves Péter, az, hogy a neked adott válaszom felét nagyvonalúan elhallgatod, pont úgy egyébként, ahogyan az amerikai kampánytámogatásokkal kapcsolatban is tetted. Fussunk neki még egyszer: a te álláspontodat már ismerjük, Karácsony Gergelyét viszont továbbra sem.”

Márki-Zay Péter kedden újabb posztban szólította meg a kormánypárti frakcióvezetőt az alábbi felütéssel: „Csúsztatással vádolsz, holott mindössze egy tényt közöltem, hogy nem kívánsz velem vitázni. Lehet, hogy nincsenek további kérdéseid a titkosszolgálati jelentés után, mert ismered az álláspontom.”

A hódmezővásárhelyi polgármester ezután pontokba szedve ismertette, hogy milyen kérdésekben kíváncsi Kocsis Máté véleményére, a témák között szerepel például a Megafon finanszírozása, a Civil Összefogás Fórum, az Alapjogokért Központ, a kormány nemzeti konzultációja, amelyet Márki-Zay Péter álkonzultációnak nevez, és az a kérdés is, hogy „nem tartod-e erkölcstelennek és a pártfinanszírozási szabályok kijátszásának, hogy közpénzből a kormány folyamatos propagandát és kampányt folytat, amely egy az egyben megegyezik a Fidesz álláspontjával?”.

Márki-Zay Péter posztja végén jelezte: továbbra is várja, hogy Kocsis Máté elfogadja a meghívását egy vitára, amit a volt miniszterelnök-jelölt a köztelevízióban tartana meg.

(Borítókép: Kocsis Máté és Márki-Zay Péter. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI / Papajcsik Péter / Index)

Rovatok