Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A határ akkor jó, ha nem elválaszt, hanem összeköt

2022. november 29., kedd 14:16 | aznap frissítve

A határ akkor jó, ha nem elválaszt, hanem összeköt, nem elválasztja, hanem összeköti a két oldalán élő közösségeket – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben.

A magyar–román határ fejlesztésével a határ együttműködését szolgáló, összetartó funkciójának erősítését célozza a magyar külügyminiszter és a román fejlesztési miniszter.

Annak érdekében, hogy a határ összekössön, ne pedig elválasszon, magyar és román szakértők kidolgozták a magyar–román határon átnyúló fejlesztések programját, amelyet novemberben nyújtottak be az Európai Bizottsághoz.

Ha minden igaz, hamarosan megkapja a brüsszeli jóváhagyást, és 175 millió euró értékben ki is írhatjuk a határ két oldalán létrejövő fejlesztésekre vonatkozó pályázatokat

– írta Szijjártó Péter közösségi oldalán Bukarestből. 

A határ menti térségek fejlesztése uniós támogatással korábban 2215 kilométer hosszú határszakaszon valósulhatott meg hét országban, 19 különböző megyében.

Magyarország élére állt az együttműködésnek, és mint az Interreg program irányító hatósága 2022. április 1-jén benyújtotta a következő hétéves időszakra vonatkozó programtervet az Európai Bizottságnak, amelyet a bizottság belső döntéshozó fóruma jóvá is hagyott. 

Rovatok