Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: Meghosszabbították a veszélyhelyzetet

2022. november 29., kedd 06:40

A kormány egy hétfőn kihirdetett rendelettel újabb fél évvel meghosszabbította az ukrajnai háború miatt elrendelt veszélyhelyzetet.

Az ügy előzménye, hogy a kormánynak október legvégén – az Alaptörvényben előírtak miatt – ismét ki kellett hirdetnie a veszélyhelyzetet. Erre azért volt szükség, mert november 1-jétől kezdve megváltozott Magyarországon a különleges jogrendi helyzeteket, így a veszélyhelyzeteket érintő szabályozás is. Ennek következményeiről itt számoltunk be bővebben.

Megjegyzendő, hogy október végén a kormány csak 30 napos időtartamra hirdethette meg az új veszélyhelyzetet, így már akkor jelezték, hogy november végén esedékes lesz egy hosszabbítás. A november 1-jei változások után a múlt héten az Országgyűlésnek is össze kellett ülnie, és egy törvény által jóváhagyást kellett adnia a magyar kormánynak a veszélyhelyzet meghosszabbításához. 

Az előző héten ez meg is történt, és erre reagálva hétfőn a magyar kormány kiadta azt a rendeletet,

AMELLYEL MEGHOSSZABBÍTOTTÁK AZ OKTÓBER 29-ÉTŐL HATÁLYOS VESZÉLYHELYZETET. 

A hétfői kormányrendeletben egyetlenegy dolgot módosítottak, és azt írták, hogy az október végén életbe lépett veszélyhelyzeti rendelkezés „a hatálybalépését követő 210. napon” veszti hatályát. Vagyis jövő év május végéig most várhatóan nem lesz szükség újabb hosszabbításra.

(Borítókép: Rakétatámadást ért lakóház Vishorod városában, Ukrajnában 2022. november 24-én. Fotó: Gleb Garanich / Reuters)

Rovatok