Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: A tél fordulópont lehet a háborúban

2022. november 30., szerda 19:00

Ha sokáig elhúzódik a jelenlegi helyzet, csökkenni fog a segélyezési kedv Ukrajna irányába Tarjányi Péter szerint. A biztonságpolitikai szakértő a Frontvonal eheti adásában elmondta: a téli időszak fordulópont lehet az orosz–ukrán háborúban, részben amiatt, hogy nemcsak a katonáknak, de az eszközöknek is bírniuk kell a hideget.

Mindenki arra vár, hogy az elkövetkező 4-5 hónapban lesz-e téli hadjárata Ukrajnának vagy Oroszországnak, ki fogja tovább bírni ezt a mostani helyzetet – mondta a Frontvonal eheti adásában Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve: a harcok befejezésének tekintetében fordulóponthoz érkezett a háború. A kérdés, hogy a téli időszakban meddig bírja Ukrajna és Oroszország. Ebben az uniós segélyek szerepe is átértékelődhet. Tarjányi Péter szerint egy teljes országot segélyekkel megmenteni nem lehet.

Ha azt látják, hogy Ukrajna nem bírja, és Oroszország fölé tud kerekedni, elindul egy hezitálás az Európai Unió oldaláról, hogy akkor mielőbb legyen megegyezés.

A téli hideg segítség és hátrány is lehet mindkét fél számára. A fagyott talajon nehéz a tüzérséget és a nehéz harci járműveket mozgatni, és nemcsak a katonákat, de a harci eszközöket is fel kell készíteni a hidegre. A nyugati eszközök, a korszerű, önjáró tüzérségi löveg, tarack, amelyek szoftverrendszerekkel vannak ellátva, sokkal jobban ki vannak szolgáltatva a hidegnek.

Ezeknek az eszközöknek a harcban történő alkalmazása nagy hidegben, tesztkörülmények között történt, és ez az első olyan háború, amiben nem egy tesztpályán, hanem napokig, hetekig, mínusz 10-15-20 fokban kell működniük.

– mondta a szakértő, hozzátéve: ilyen időjárási körülményekre ezeket az eszközöket nehéz felkészíteni.

Fontos kérdés az alkatrész-utánpótlás biztosítása is, ahogyan az is, hogy akár több ezer kilométert kell megtenniük a harci járműveknek az eszközök téliesítését végző üzemekig. Orosz oldalon ez könnyebb, mert az általuk használt technikai eszközök egyszerűbbek, hidegben, rossz természeti körülmények között jobban tudnak működni. 

Tarjányi Péter az oroszok által bevetni kívánt AS 15 Kent típusú cirkálórakéta nukleáris robbanófej nélküli bevetéséről szólva kiemelte: ennek a háborúnak az egyik legfontosabb frontja az ég, és nem repülőgépek által, hanem az irányított robotrepülőgépek, irányított rakéták, cirkálórakéták, drónok miatt. A legfontosabb pedig a felderítési rész, vagyis annak ismerete, hogy mi van a levegőben, és az hova fog megérkezni. Ennek felderítésében komoly légvédelmi rendszerek dolgoznak egyébként mindkét oldalon – tette hozzá. 

A Frontvonalból kiderül továbbá:

A Frontvonal korábbi epizódjait ide kattintva tudja megnézni.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok