Index Vakbarát Hírportál

Ha százméteres síkfutás a brüsszeli megállapodás, akkor kilencven méternél tartunk

2022. november 30., szerda 16:17

A megszokott csütörtöki időpont helyett szerdára hirdettek Kormányinfót, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez ezúttal Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter csatlakozott. A tájékoztató középpontjában az uniós források álltak: a kormány terve szerint még idén sikerül tető alá hozni a megállapodásokat Brüsszelben, ami annak garanciája, hogy jövőre hozzáférjünk az EU-s pénzekhez.

Az Európai Bizottság elfogadásra ajánlja az újjáépítési alapra vonatkozó magyar tervet

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Bizottság támogatta az 5,8 milliárd eurónyi magyar helyreállítási terv elfogadását, de ezzel párhuzamosan 7,5 milliárd eurónyi, azaz mintegy háromezer milliárd forintnyi felzárkóztatási forrás folyósításának felfüggesztésére tett javaslatot. Ugyanakkor az 5,8 milliárd euró magyar számlákon való landolását sem szabad egyelőre készpénznek venni, van még ez irányú kötelezettsége a kormánynak.

A szerdára meghirdetett Kormányinfó – amelyre ezúttal csak egyórás időkeret állt rendelkezésre – ezúttal többszereplős volt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető Miniszterhez Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter csatlakozott. Az uniós forrásokért is felelős miniszter a mai bizottsági döntésről elmondta: van benne egy nagyon fontos elem, ez pedig az, hogy az újjáépítési alapra vonatkozó magyar nemzeti tervet elfogadásra ajánlják. Ez jelentős előrelépés, az első alkalom, hogy hivatalos formában bejelentették. A miniszter szerint nem kis büszkeség, hogy a magyar terv a bizottság értékelése szerint az egyik legjobb a tagállamok között.

Hozzátette: a partnerségi megállapodást is aláírhatják záros határidőn belül. Ha megtörténik, elérik a korábbi célt: mind a két nagy területen, ahol nyáron még messzinek tűnt a források elérése, olyan megállapodássorozatot érnek el és írnak alá, amely lehetővé teszi, hogy 2023-tól ténylegesen is megnyíljanak a források.

Nincs szükség előrehozni a 2023-as parlamenti tavaszi ülésszak kezdetét, nincs szükség rendkívüli ülésszakra – közölte Navracsics Tibor. 

Gulyás Gergely kifejtette, hogy 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet jövőre, 1500 milliárd forintnak nincs akadálya, további ezer milliárdnál is elhárulhatnak az akadályok.

A folyósítás inkább a második félévben történhet, de ez nem jelent gondot az előfinanszírozási rendszer miatt. A miniszter leszögezte: a magyar gazdaság fundamentumai stabilak, a problémák inkább az energiaárakkal vannak. A kormány úgy számol, hogy minden uniós forráshoz hozzáférünk 2023-ban.

Csak az Európai Bizottságon múlik a pedagógusok béremelése

Gulyás Gergely elmondta: a pedagógusoknak beígért béremelés csak az Európai Bizottságon múlik, ha hozzáférünk az uniós forrásokhoz, januárban megkezdődnek a béremelések. A nyugdíjemelésről a mai kormányülésen döntenek, ezt is elárulta Gulyás Gergely.

Az Európai Tanácsnak még döntenie kell, erre valószínűleg december 12-én kerülhet sor. 

Navracsics Tibor az Index kérdésére elmondta: a vállalt teljesítésekből még hátravan az antikorrupciós csoport létrehozása, a korrupcióellenes és csalásellenes stratégia megújítása, valamint az igazságszolgáltatási módosítások. Ha százméteres síkfutáshoz hasonlítjuk a helyzetet, akkor a miniszter szerint kilencven méternél tartanak.

Gulyás Gergely szintén az Index kérdésére kifejtette: az ársapkákról meghatározott rendben döntenek, akkor kénytelenek változtatni, ha az ellátásbiztonság kerül veszélybe. Most aggasztó hírek vannak, részben hatályba lépnek a szankciók, részben meghibásodások mérséklik a Mol finomító tevékenységét, ezért nekik kell választ adniuk arra, hogy képesek-e garantálni az üzemanyag-ellátást. Ha a Mol képes erre, akkor nem kell változtatni, ha olyan körülmények állnak be, hogy nincs elegendő benzin és gázolaj, akkor kell.

A Kormányinfó percről percre tudósítását ide kattintva olvashatják.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok