Index Vakbarát Hírportál

Elfogyott körülötte a levegő, Budapesten tanul tovább Pankotai Lili

2022. november 30., szerda 08:21

Pankotai Lili nevét az október 23-i pedagógustüntetésen előadott felszólalása után ismerte meg az ország. A slam poetry után felröppent a hír, hogy talán nem folytathatja a tanulmányait a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban, nem sokkal később pedig megjelent a hír, hogy a lány már nem tanul a gimnáziumban. Egészen mostanáig azt sem lehetett tudni, hogy önként távozott-e, miért döntött a váltás mellett és hol fogja folytatni.

A Szabad Európának és a Szabad Pécsnek adott interjújában választ adott ezekre a kérdésekre, és elmondta, mi történt vele a híressé vált beszéd óta. 

Én döntöttem a távozásomról, nem rúgtak ki. A döntésemet nagyban befolyásolta a légkör, az iskolán belül történtek, és a nyomás, amit annak a célnak az eléréséért tettek rám, hogy önszántamból hagyjam el az iskolát

– felelte arra a kérdésre, hogy ki döntött az iskola elhagyásáról. Pankotai Lili elmondása szerint az érettségi után egyébként is Budapesten folytatta volna a tanulást, ehhez igazodva keresett iskolát, amiben többen is segédkeztek neki. 

Négy-öt iskola volt, ami először szóba került. Mindegyik lehetőséget mérlegeltük, és amivel a legjobban tudtam azonosulni, ami a legszimpatikusabb volt, azt az iskolát kerestük fel először. További iskolákat nem is kellett felkeresnünk, mert ide fel is vettek. Hétfőn hivatalosan is a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja lettem

– mesélte, hozzátéve, hogy a tanárok és a diákok is nagy szeretettel várták. Pankotai Lili az egykori gimnáziumában tapasztalt nyomásgyakorlásról is hosszabban beszélt. 

Értek atrocitások, végül ezek miatt is döntöttem a távozásom mellett. Például kiküldött az osztályfőnököm óráról. Ezután közölte az osztállyal, hogy velem nem hajlandó elmenni az osztálykirándulásra, így beszéljék meg velem, hogy én ne menjek, különben az egész osztályt nem viszi el

– részletezte. A diáklány az október 23-i beszéde után számtalan felkérést kapott, hogy vegyen részt aktívabban a közélet alakításában, ezeket azonban megpróbálja megfelelően „szűrni”. Egyetlen pártot sem képviselek, nem szeretnék sehova sem belépni és senki sem fizet nekem – szögezte le.

Rovatok