Index Vakbarát Hírportál

Fizetéscsökkentéstől és átvezényléstől tart a Magyar Orvosi Kamara

2022. december 1., csütörtök 14:28

A Magyar Orvosi Kamara rendkívüli értesítése szerint a parlament olyan törvénymódosítás elfogadása előtt áll, amely súlyosan veszélyezteti a betegbiztonságot, valamint a magyar orvosokra akarja ráterhelni az egészségügyi rendszer továbbra is kijavítatlan hibáit – tudta meg az Index. Lapunk úgy értesült, küszöbön áll a rendkívüli küldöttgyűlés összehívása, ami maga után vonhatja az önként vállalt ügyeleti, műszakos túlmunka felmondását, vagy akár a felmondás letétbe helyezését.

A parlament olyan törvénymódosítás elfogadása előtt áll, amely a Magyar Orvosi Kamara véleménye szerint súlyosan veszélyezteti a betegbiztonságot, valamint a magyar orvosokra akarja ráterhelni az egészségügyi rendszer továbbra is kijavítatlan hibáit

– hívta fel az orvosok figyelmét körlevelében a MOK, amely az Index birtokába került.

A kamarai tájékoztatásban az áll, hogy a törvénnyel a kormány felrúgja az orvosok miniszterelnökkel megkötött megállapodását, és a munkakörülmények megváltoztatásával durván beavatkozik az orvosok magánéletébe is.

A MOK állásfoglalása alapján ez a törvény alkalmas lesz arra, hogy miközben az orvosok fizetését húsz százalékkal csökkenti, a munkáltató tetszés szerint például az elégedetlenségüket jelző kollégákat akár háromórás ingázási távolságra száműzheti, hiszen az érintett szakemberek munkahelye egy hónap múlva már az egész megyére fog kiterjedni.

Súlyos következmények

A változások a kamara véleménye szerint várhatóan az alapellátás orvosait is súlyosan érintik: a negatív béreltérítés mellett nem kapnak kompenzációt a növekő rezsiszámlákra, és a mentők vezénylik majd az orvosokat kötelező ügyeletbe.

Körlevelében emlékeztetett a MOK, hogy a fő problémákat orvosolni akaró módosító indítványaikat a kormánytöbbség nem támogatta.

A Magyar Orvosi Kamara Alapszabályának 33./ec) pontja szerint abban az esetben, ha a lakosság egészségi állapotát veszélyeztető vagy az orvoskar érdekeit súlyosan sértő helyzet a MOK egységes fellépését teszi szükségessé, az elnökség javaslatára rendkívüli küldöttgyűlés hívandó össze, ahol megfelelő ellenlépésekről dönthetnek.

Küszöbön a felmondási hullám?

A fenti rendkívüli értesítést a MOK azzal zárta, hogy felhívta az orvosok figyelmét: ha bármilyen jogviszonyban a közellátásban dolgoznak, töltsék ki a szervezetnek az aktuális helyzetre reflektáló sürgős felmérését.

Ebben arról érdeklődött a kamara, hogy az adott orvos alapellátásban, járóbeteg szakrendelőben vagy fekvőbeteg ellátásban dolgozik-e, avagy nem közfinanszírozott orvosi tevékenységet űz, továbbá ügyeletben részt vesz-e.

A MOK azt is szondázta, támogatják-e a megkérdezettek a rendkívüli küldöttgyűlés összehívását, ha pedig a küldöttgyűlés úgy dönt, hajlandóak-e felmondani - koordináltan, nagy tömegben - az önként vállalat ügyeleti, műszakos túlmunkát.

A kamara egyúttal arra is kíváncsi volt, vajon hányan lennének hajlandók letétbe helyezni a felmondásukat.

(Borítókép: Spencer Platt / Getty Images)

Rovatok