Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre kritizálják az ellenzéki pártok Orbán Viktor kijelentéseit

2022. december 2., péntek 18:59

Az LMP, a Jobbik és a Momentum is közleményben kritizálta Orbán Viktor uniós szankciókra, energiaellátásra és az Ukrajna megsegítésére vonatkozó kijelentéseit, amelyek a Kossuth Rádió kormányfővel készített, péntek reggeli interjújában hangzottak el.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel többek között az Európai Unió szankcióiról, migrációról és a helyreállítási alapról is beszélt a Kossuth Rádióban. A rádiós interjújára reagálva a Jobbik közölte, ismét világossá vált, hogy a miniszterelnök mindig megfeledkezik a valóságról, amikor a Kossuth Rádióban „osztja az észt”. Orbán Viktor ugyanis az elhangzott állításával szemben az összes uniós szankciós csomagot megszavazta.

A Jobbik szerint továbbá a miniszterelnök reggeli interjújában elmulasztott beszélni arról, hogy a válság kezdete óta bezártak 366 postafiókot, 129 rendőrségi épületet, és megszüntetnek 200 háziorvosi ügyeletet. Az élelmiszerár-emelkedés egész Európában nálunk a legnagyobb, és soha nem látott mélységekbe zuhant a forint ősszel. Emellett a kormány eltörölte a rezsicsökkentést, és „kommunista ársapkákkal okoznak hiánygazdaságot”.

Hozzátették: „Magyarország és a magyar emberek pedig Orbán Viktor és kormánya miatt nem jutnak hozzá a nekik járó uniós pénzekhez”. A miniszterelnökkel szemben az MTI szerint a párt „Európára és lakosaira szövetségesként tekint, és tudja, hogy Magyarországnak nem az agresszor oroszok a barátai, hanem szomszédai és nyugati szövetségesei”.

Megint nem esett szó az oktatás ügyéről

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és frakcióvezetője a Facebookon reagált Orbán Viktor kijelentésére, miszerint „a magyarok kénytelen-kelletlen belátták, hogy támogatni kell Ukrajnát”. Az ellenzéki politikus szerint a magyar társadalom már az orosz agresszió kezdete óta emberségesen és igazságosan viszonyul a kárpátaljai magyarokhoz és az ukránokhoz, csak Orbán Viktornak tartott eddig ez a felismerés.

Ne feledjük, nem a magyar állam, hanem az évek óta üldözött civil szervezetek vállaltak oroszlánrészt az Ukrajnából menekülő és a háború sújtotta országban maradó emberek megsegítésében

– fogalmazott a Momentum elnöke. Továbbá Gelencsér Ferenc kifogásolta, hogy a miniszterelnök ismét nem ejtett szót az oktatás kérdéséről.

„A miniszterelnök nem tud energiafüggetlenségben gondolkodni”

Az LMP a reggeli nyilatkozatnak arra a részére reagált, amelyben Orbán Viktor jelezte: ha Oroszországból nem hozhatunk olcsó gázt, akkor máshonnan kell, és az drágább lesz. Az LMP szerint több sebből vérzik ez a kijelentés.

Egyrészt az orosz gáz nem olcsó, soha nem is volt az, másrészt maga a miniszterelnök ismerte el, hogy a tavaly kötött hosszú távú orosz gázszállítási szerződés nem jelent garanciát az ellátásbiztonságra.

Hozzátették, látszik, hogy a miniszterelnök nem tud valódi energiafüggetlenségben gondolkodni, valahogy mindig fenn akarja tartani a fosszilis függőségünket. Vele szemben az LMP szerint nem a fosszilis energia, hanem a zöld átállás jelentené a megoldást.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok