Index Vakbarát Hírportál

A Karinthy tanárai őszintén vallottak a kirúgásuk körülményeiről

2022. december 2., péntek 06:24

December 1-jei hatállyal három gimnázium nyolc pedagógusának szüntették meg közalkalmazotti jogviszonyát. A Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai az ATV műsorában beszéltek arról, hogy váratlanul érte őket az eset, és úgy gondolják, ez „csak olaj a tűzre”.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, december 1-jei hatállyal megszüntették három gimnázium nyolc pedagógusának a közalkalmazotti jogviszonyát, emiatt szerdán országos tiltakozás indult a magyarországi oktatási intézményekben, több helyen sztrájkoltak és polgári engedetlenségben vettek részt a tanárok.

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban rendkívüli szünetet rendeltek el arra hivatkozva, hogy csütörtökön és pénteken „a tantestület létszáma – a munkabeszüntetést bejelentő, a hiányzó és elbocsátott tanárok összlétszáma miatt – nem éri el a jogszabályban előírt minimális feladatellátáshoz szükséges szintet”.

Ősi Judit és Rábai János, a Karinthy Frigyes Gimnázium elbocsátott tanárai csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendégei voltak. A felmondás mindkét tanárt váratlanul érte, 

Rábai János óra közben, egy diákjától hallott először a hírről, majd a szünetben tudta meg, hogy ő is az elbocsátott tanárok között van. 

Ősi Judit éppen egy bankban volt, amikor egy szintén kirúgott kolléganője közölte vele a híreket. Elmondta, hogy jó látni az őket körülvevő támogató közeget, de alapvetően el vannak keseredve és szerinte „ez csak olaj a tűzre”.

Hozzátette, nem érti, miért pont őket rúgták ki, ugyanis az érintett tanárok nem ugyanazokat a feltételeket teljesítették a kirúgás szempontjából. Abban mindketten egyetértettek, hogy a mai, gyorsan változó világban elkerülhetetlen, hogy az oktatási rendszer is változzon, ők pedig ezt szeretnék elérni. Mind mondták, ők nem akartak kényszeríteni, nem akartak lázadni, hiszen tanárként a beszélgetés hívei, de úgy látják, már nincs más lehetőségük.

Nem lehet homokba dugni a fejünket, minden tekintetben ránk dől ez a rendszer

– mondta Judit.

János megjegyezte, hogy ez sérti legjobban a tanulók tanuláshoz való jogát, jelenleg ugyanis nincs, aki helyettesítse náluk a kirúgott tanárokat. Pénteken egyébként összegyűlnek a Karinthy kirúgott tanárai, hogy beszélgessenek a diákokkal, akik feltehetik a kérdéseiket, ezáltal jobban megértve a helyzetet, melynek ők is részesei. A beszélgetés után a tanárok a diákokkal együtt a tankerület elé vonulnak majd.

(Borítókép: Tüntetés az elbocsájtott tanárok mellett 2022. december 1-jén. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok