Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: Uniós szabályozás kidolgozására tettünk javaslatot az Országgyűlésnek

2022. december 2., péntek 10:46

A mai napon javaslatot nyújtottunk be az Országgyűlésnek, mellyel megtettük az első lépést a digitális szolgáltatásokról szóló uniós rendelet (DSA) hazai alkalmazása érdekében – jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter, aki egyúttal üdvözölte az európai szabályozást, amelynek kidolgozásában kezdeményezőként a kormány is aktívan részt vett.

Varga Judit Facebook-oldalán jelentette, hogy az Országgyűlés előtt a digitális szolgáltatásokról szóló uniós szabályozás.

Kupecki Nóra, a minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára hozzáfűzte, néhány hete lépett hatályba a digitális szolgáltatásokról szóló uniós rendelet (DSA), „amelynek mielőbbi alkalmazhatóvá tétele kiemelt céljaink között szerepel”. Büszkén jelentette, hogy a parlamenti módosító javaslattal fontos lépést tettek ennek megvalósítása érdekében.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, a digitális fejlődés és a közösségimédia-platformok térnyerése miatt kiemelten fontossá vált, hogy az online térben is megfelelő védelmet garantáljon az állam a polgárok részére.

„Mivel a digitális térben nem léteznek fizikai korlátok, annak szabályozása csak úgy lehet hatékony, ha határon átnyúló jellegűnek kezeljük a területet” – hangsúlyozta Kupecki Nóra, aki szerint éppen ezért az európai szintű szabályozás kezdeményezői között voltunk, és mindvégig segítettük az uniós jogalkotási folyamatot.

A munkánk ezzel korántsem fejeződött be, mert továbbra is vizsgáljuk a részletszabályokat, valamint fenntartjuk azt a jogot, hogy szükség esetén szigorúbb szabályokkal biztosítjuk, hogy a magyar emberek hatékony védelemben részesüljenek az online térben. A most benyújtott javaslattal pedig kijelöljük azt a hatóságot, amely a jövőben a fogyasztói panaszokkal foglalkozik majd

– közölte a Facebookon Kupecki Nóra.

Rovatok