Index Vakbarát Hírportál

Tüntettek a tanárokért, december 8-án újabb sztrájk lesz

2022. december 3., szombat 17:24

November 30-án azonnali hatállyal kirúgtak újabb nyolc tanárt, amiatt mert részt vettek polgári engedetlenségi akcióban. A Tanárok a Tanárokért csoport a Pedagógus Egységgel és a Tanítanék Mozgalommal közösen a történtekre reagálva a Klebelsberg Központ elé szervezett tüntetést.

19.10 A tüntetés véget ért.

18.50 A demonstráció végen felhívták a színpadra azokat a tanárokat, akiknek a polgári engedetlenség miatt szűnt meg a munkájuk. Elmondták, összesen együtt 125 évet tanítottak, mégis kirúgták őket, mert néhány órát nem tartottak meg. Köszönetet mondtak a diákoknak, akik kitartanak mellettük, akik harcolnak egy jobb oktatásért, a tudásalapú társadalomért, egy olyan országért, amelyet nem akarnak elhagyni a fiatalok.

18.38 A miskolci Dr. Ámbédkar Iskola pedagógusa, Orsós János elmondta, a rendszerváltás a cigányoknak azt hozta, hogy leválasztották őket a minőségi oktatásról. A szegregátumokban élő gyerekek lemaradnak, miközben a társadalom azt várja tőlük, hasznos adófizető polgárokká váljanak, de nem kapják meg az ehhez szükséges hasznos tudást.

Tóth András, az iskola diákja elmondta, szegregált iskolába járt. Nem mehettek ki az udvarra, mert minden falra ki volt téve az omlásveszély felirat. Nem szeretett iskolába járni, nem is járt, emiatt nevelőotthonba került. A Dr. Ámbédkar Iskola adott neki esélyt arra, hogy minden hátrányát behozhassa, és ne kallódjon el. Azt szeretné, ha minden, szegregátumban élő gyerek esélyt kapna a minőségi oktatásra, hogy ne kerüljenek egész életükre hátrányba.

18.20 Pankotai Lili és Molnár Áron együtt lépett színpadra. Elmondták, vannak ügyek, amelyek nem jobb- vagy baloldaliak, hanem közügyek. Ilyen az oktatás is. Nem tartják jogosnak, hogy egy tanár órabére 1197 forint, közben egy bombás plakát ára egy pedagógus havi bére.

Mi már merünk azok lenni, akik vagyunk valójában – mondta Pankotai Lili. Hozzátette, a hatalom nem foglalhatja el az iskolákat, nem veheti el a diákoktól a gondolkodást. A tanárok és a diákok együtt alkotják a jelent.

18.00 Kapin Lilla, a budapesti Eötvös Gimnázium elbocsátott tanára elmondta, bár a hatalom december 1-jén megfosztotta állásától, mégis tanárként áll a színpadon, és úgy érzi, nem az állását vesztette el, hanem a jövőképét. Megítélése szerint ma már nem az a kérdés, holnap mit fognak tanítani, hanem hogy ki fog tanítani. Hozzátette, színvonalas oktatás nélkül nincs polgári társadalom.

Az iskola még állásban lévő tanára, Solymos Miklós beszéde közben a tömeg skandálva követelte Pintér Sándor belügyminiszter lemondását. Solymos Miklós elmondta, a „gumibot-politika megbicsaklott a tanárok, szülők, diákok ellenállásán”. Úgy érzi, a tanárok kirúgása visszafelé sült el, ennek is köszönhető, hogy soha nem látott mértékben sikerült aktivizálni. Solymos Miklós végezetül elmondta, a jelenlegi rend visszavonhatatlanul elvesztette a mai fiatal generáció támogatását.

17.45 A diákok képviselői elmondták, tanulni akarnak, hogy évek múlva taníthassanak. Nem szeretnék megérni, hogy a szakadék szélén álló magyar oktatási rendszer összeomoljon.

Hozzátették, a döntéshozók fenyegetnek, megfélemlítenek, tanároktól veszik el a hivatásukat, igazgatókat fenyegetnek. Úgy érzik, diákként nem az lenne a feladatuk, hogy szombat este a Klebersberg Központ előtt erről szónokoljanak, de saját maguk és pedagógusaik miatt meg kell tenniük.

17.35 A karinthys szülők képviseletében Káldos János elmondta, az iskolájukból kirúgott tanárokra a gyermekeknek szükségük van. Ezért ha kell, a szülők fogják összegyűjteni a tanárok fizetésére a pénzt, hogy a gyermekeiket akár iskolán kívül is, de tovább taníthassák. Végezetül követelte a többi szülő nevében, haladéktalanul helyezzék vissza állásukba a kirúgott pedagógusokat.

Szabó Anita arra kért mindenkit, ne hagyják magukra a tanárokat, a joggal dühös gyermekeket. Ne hagyják, hogy a döntéshozók szisztematikusan tönkretegyék az oktatást. A gyerekeknek biztonságra, kiszámítható környezetre van szükségük.

17.25 Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányának tagja elmondta, a belügyminiszternek nem volt ideje átvenni a petíciójukat, de arra igen, hogy tanárokat rúgjon ki azon a napon, amikor Brüsszelben kimondták, nem bíznak Magyarország kormányában. Tudja, nagyon sok iskolában beleállnak a polgári engedetlenségbe, és nem félnek, viszont sok iskolában rettegnek a pedagógusok, mert ha elvesztik az állásukat, a lakóhelyükön és környékén nem találnak munkát. Nagy Erzsébet arra kér minden pedagógust, vegyen részt az újabb sztrájkban december 8-án.

17.20 Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta, az elmúlt héten átadott petíciójukra a Belügyminisztériumból még nem kaptak választ. Szeptembertől lényegében mindennap az utcán vannak. Azonnali választ, megoldásokat várnak a kormánytól. Megítélése szerint Magyarországon az oktatás már összeomlott, csak a pedagógusok hivatástudata tartja életben.

17.10 A tüntetés hivatalos kezdetére már több ezren vannak a demonstrálók, akik teljes szélességében elfoglalják a Bajcsy-Zsilinszky utat, egészen a Deák térig.

17.00 Megszólal Beethoven Egmont-nyitánya, ami 66 éve az 1956-os forradalom egyik szimbóluma.

16.50 Öt óra előtt pár perccel már gyülekeznek a demonstrálók. A rendőrök mindkét irányból elterelik a forgalmat. Egy darabig a buszokat átengedték, de már azok is módosított útvonalon közlekednek. Néhány százan lehetnek a tüntetők, a Klebelsberg Központ előtt felállított színpadon még senki, csak zene szól.

Tüntetés a tanárokért, az oktatás jövőjéért

November 30-án azonnali hatállyal kirúgtak újabb nyolc tanárt, aki részt vett a hetek óta tartó tiltakozásokban. Emiatt az elmúlt két nap adatainak összesítése alapján 26 vidéki és 62 fővárosi intézményben összesen 840 pedagógus kezdett munkabeszüntetésbe. 

A Tanárok a Tanárokért csoport a Pedagógus Egységgel és a Tanítanék Mozgalommal emiatt tüntetést szervez szombaton délután öt órára a Klebelsberg Központ elé a Bajcsy-Zsilinszky úton.

A szervezők szerint felháborító, hogy miközben több ezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből, megint tanárokat bocsátanak el. Megítélésük szerint a tankerületi vezetőknek számot kell adniuk: miért nem akadályozták meg, hogy Pintér Sándor véghez vigye a megtorlásokat, és kirúgassa a tanárokat. A tüntetésen a színpadot a Klebelsberg Központ épülete előtt, a Bazilika felé néző irányban állítják fel. Mindenkit arra kérnek, az eseményre a Deák tér felől érkezzen.

Munkatársunk a helyszínről tudósít az eseményről.

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok