Index Vakbarát Hírportál

Több ez, mint kegyetlenség: álmatlanok és fejfájósak leszünk, könnyen meg is fázhatunk

2022. december 4., vasárnap 05:41

Párás reggelt, borongós délutánt hoz advent második vasárnapja, jó hír azonban, hogy a hajnali mínuszok nem tartanak estig. Az orvosmeteorológiai előrejelzés már nem ilyen optimista: fájhat a fejünk, idegeskedhetünk, sőt alvásproblémák és álmatlanság is jelentkezhet a kettősfronti hatás miatt. Hab a tortán, hogy a Mikulás néhány helyre havat is visz.

Vasárnap többfelé lehet párás, ködös a reggel, majd napközben a felhőké lesz a főszerep, rövid napos időszakok a Dunától keletre lehetnek. Elszórtan főként a Dunántúlon fordulhat elő kisebb eső, zápor. A középső tájakon és a Dunántúlon gyakran élénk, erős lesz a keleti-délkeleti szél. Hajnalban mínusz 2, plusz 3, délután 5–11 fok várható.

Orvosmeteorológiai előrejelzésében az Időkép azt írta, a mai napon kettősfronti hatásra számíthatunk, így a hideg- és a melegfrontra érzékenyek egyaránt tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket. Gyakori tünet lesz a fejfájás, amit a középső megyékben és a Dunántúlon az élénk, erős szél is fokozhat, illetve ez ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat.

Alvásproblémák, álmatlanság, szédülés, vérnyomás-ingadozás szintén előfordulhatnak, valamint felerősödhetnek a kopásos és gyulladásos eredetű ízületi panaszok. A fényszegény időben lehangoltabbak, kedvetlenebbek lehetünk. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

Havas esőt hoz a Mikulás?

Hétfőn délen, délkeleten akár több órára is kisüthet a nap, máshol felhős idő lesz, elszórtan kisebb esővel, szitálással. Nyugaton, délnyugaton napközben is tartósan megmaradhat a reggeli pára, köd. Több helyen élénk, északnyugaton néhol erős lehet a déli-délkeleti szél. Hajnalban 0, plusz 5, délután 5–12 fokra van kilátás.

Keddre virradóan sokfelé, napközben egyre inkább keleten eshet, az eső mellett a Bükkben, Mátrában néhol havas eső is előfordulhat. Mindeközben nyugat felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Északon és az Alföldön lehet szelesebb az idő. A csúcshőmérséklet 4 és 10 fok között alakul.

Szerda reggel az ország nagy részén gyengén fagyni fog, többfelé képződik pára, köd. Napközben dél felől megvastagszik a felhőzet, de északkeleten még több órára kisüthet a nap. Késő délutántól délen előfordulhat kisebb eső. Napközben 3–9 fok valószínű. Csütörtökön már sokfelé eshet, de újra enyhébb levegő érkezik.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés, stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép:  Jászai Csaba / MTI)

Rovatok