Index Vakbarát Hírportál

Veszély leselkedik a magyarokra az ünnepek előtt

2022. december 4., vasárnap 10:36

Az ünnepi bevásárlások tömegében sok lehet a tolvaj, ám elég néhány szabályra odafigyelni, hogy megkíméljük magunkat a kellemetlenségektől.

„Vásárlás közben is figyeljünk az értékeinkre” – hívta fel a figyelmet Vargha Balázs rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa. Javaslata szerint a táskánkat például soha ne tegyük a hátunk mögé, mert úgy nem fogjuk észrevenni, ha belenyúl valaki. 

Ha leülünk valahol, a kabátot se tegyük őrizetlenül a szék hátára, mert a zsebeiből bármit ki lehet venni anélkül, hogy észrevennénk. „A legjobb persze, ha az értékeinket nem a kabátunk zsebébe tartjuk” – tette hozzá az ORFK főtisztje. Arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy hol parkoljuk le az autót – figyelmeztetett Vargha alezredes. 

A legjobb, ha olyan parkolóban hagyjuk az autót, ami őrizve van, de ha ezt nem is lehet megvalósítani, akkor minimum van közvilágítás. Emellett arra is érdemes odafigyelni, hogy ne hagyjunk az autó utasterében értékesnek tűnő dolgokat: csomagot vagy táskát – írja az Infostart

Az autóban jól látható helyen hagyott értékesebb holmik ugyanis csábítják a tolvajokat

– figyelmeztetett Vargha Balázs, aki a zsebtolvajok kedvelt trükkjeiről is szót ejtett, akik a buszon és a villamoson választják ki az áldozataikat. Az alezredes tájékoztatása szerint ezek a tolvajok leginkább csapatban hajtják végre a műveletet és ennek érdekében figyelemelterelő akciókat is szerveznek. 

 Ezért legyünk óvatosak, ha a tömegközlekedési eszközön valami szokatlan, érdekes esemény történik

– szögezte le. A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy zsúfolt helyeken nem tanácsos elmélyülten nyomkodni a mobiltelefont, mert a kezünkből is kikaphatják. 

Rovatok