Index Vakbarát Hírportál

A KórházSuli önkénteseinek segítségével írtak levelet az osztálytársaiknak a beteg gyerekek

2022. december 4., vasárnap 13:21

A KórházSuli önkéntesei idén a Mikulásnak szánt levelek mellett a beteg gyerekek osztálytársainak is segítettek üzenetet írni, hogy felhívják a figyelmet a nehézségeikre.

A statisztikák szerint ma Magyarországon a gyermekek mintegy 15 százaléka szenved hosszan tartó betegségben. A KórházSuli nevű szervezet önkéntes diákjai idén két levelet is segítenek nekik megírni: egyet a Mikulásnak, egyet pedig az ismerőseiknek és barátaiknak, hogy ezzel felhívják a figyelmet a nehézségeikre. A szóban forgó gyerekek nagy része hónapokra, de akár évekre is kieshet a közoktatásból. 

Ennek következtében a tanulmányaikkal gyakran lemaradnak, a társaiktól elszigetelődnek, sokszor magányosan telnek a mindennapjaik. Így az alapbetegségük mellett gyakran szenvednek depresszióban vagy önbizalomhiányban is.

Ezért a beteg gyerekek oktatásával foglalkozó KórházSuli a diákjaival együtt elhatározta: a Mikulás mellett a gyerekek osztálytársainak is segítenek levelet írni, amiben megoszthatják az érzéseiket.

A 12 éves Adél például nyirokrendszert érintő daganatos betegségben szenved, ezért az idei tanévben kimaradt az iskolából.

Az ügyeleten várakozunk, csomókat találtak a nyakamon. Nálatok most irodalomóra van, előveszem a tankönyvet. Máris hiányzik minden és mindenki. Még te is, Vanessa, pedig mindig a számba dobálod a hajad, ahogy beszélsz. Egyszer, az egyik korábbi műtét alatt azt álmodtam, hogy az iskolapadban ülök. Hallom a zsivajt a szünetben, te is ott voltál, Zsuzsi, a táskádból folyt ki a tankönyv. Intettél felém, én meg nevettem. Rossz volt felébredni

– írja a levelében Adél.

A 13 éves Vicának a színjátszás a szenvedélye, de amikor az egyik szereplőválogatáson rosszul lett, kiderült, hogy Crohn-beteg:

Szombat 10 óra, Bori az előbb írt, hogy mindjárt ő következik a színpadon – én meg bámulom itthon a fizikakönyvet. Legalább nem tesi – annál nincs rosszabb. Még a fájdalom sem, azt legalább eltünteti a fájdalomcsillapító. Egy madarat rajzolok a lap sarkára, és közben a barátok üzeneteit olvasom, »mennyi leckét küldjek még?«, »meddig leszel távol?«

– írja a levelében.

Zéti még csak 11 éves, de már számtalan hangszeren játszik, imád szerelni, és rajong a természetért. Ő is a kórházból írt barátainak, mert daganatos betegsége miatt az állapota épp rosszabbra fordult. „Hiányzik ám a nyüzsi, pedig volt itt az osztályom minden tagja az elmúlt öt hónapban, bohócok, zenészek meg oltári nagy társasjátékpartik – jut eszembe, Vivi nénitől azóta azt hallgatom, hogy megvert dámában, majd búcsúképp kikap tőlem, ez a terv – de azért titeket ez nem pótol” – olvasható az ő levelében.

A KórházSuli kampánya Zéti levelével indul. Adél, Vica és Zéti a KórházSuli segítségével igyekeznek pótolni a lemaradásukat.

Sok gyermek és fiatal küzd hosszan tartó betegséggel, és az elmúlt évek karanténidőszakai óta ugrásszerűen megnőtt a pszichés terheltséggel jelentkező fiatalok aránya is. A tanulás az eszköz, amivel visszasegítjük őket korábbi életükbe. Ha ezen a területen visszanyerik a kontrollt, az segítheti a gyógyulásukat is

– magyarázta el Tóthné Almássy Mónika, a KórházSuli vezetője.

Rovatok