Index Vakbarát Hírportál

Facebookon mutatják be az elbocsátott karinthys tanárokat

2022. december 4., vasárnap 18:18

A Karinthy Frigyes Gimnázium a Facebook-oldalán közölt portrét azokról a tanárokról, akiket elbocsátottak. Mint írják, mindannyian egyediek és pótolhatatlanok; több nyelvszakos és természetismeret-pedagógustól is megváltak a tankerületi határozat alapján.

„A Karinthy Frigyes Gimnázium tanári kara – közösségünk minden tagja egyedi és pótolhatatlan” – pár órával a szombati tüntetés után ezzel a rövid szöveggel posztolt az iskola a közösségi oldalán egy csoportképet az akkor még teljes tanári gárdáról, amelynek hat tagját december 1-jével felmentette a munkavégzés alól a tankerület. Később Facebook-oldalukon portrét is közöltek a hat elbocsátott pedagógusról, aki mind részt vett a Klebelsberg Központ elé szervezett demonstráción.

Velényi Dóra pályája kezdetétől, 22 évig volt a Karinthy Frigyes Gimnázium spanyol–német nyelvszakos tanára. „Soha nem fukarkodik a diákjaira szánt órákkal: az iskolában lyukasórákban vagy délután a folyosókon ülve, de akár este a saját otthonából tartott online alkalmakon folyamatosan azon dolgozik, hogy nyelvvizsgára és OKTV-re készítsen. Mindezt a diákjaiért teszi, teljesen ingyen” – írták. 

A mozgóképkultúrát, magyar nyelvet és irodalmat tanító Rábai Jánost a 2021–2022-es tanévben az év tanárának választották meg a diákok, 2015 óta tanított a Karinthy Frigyes Gimnáziumban. „A 12.e osztályfőnöke, mindenben támogató partnere 23 végzős diákunknak. Aktív és mindenre nyitott tagja közösségünknek, bármikor számíthatunk az extra programokba beletett munkaóráira és ötleteire, legyen szó a Szülők Báljáról, az iskolaújságról vagy ünnepségeink megszervezéséről” – ismertetik. 

Mint írják, az intézményben 2011 óta biológiát tanító Pfeiffer Norbert szakértelmével és lelkesedésével sok diákját terelte az orvosi és kutatói pálya felé. „A diákokkal mindig korrekt és kiszámítható, amiért ők hálásan szeretik őt. Korrektség jellemzi kollégái felé is, így bármikor bármit meg lehet vele beszélni, ráadásul vérbeli biológiatanárként sokszor osztja meg a tantestülettel saját terményeit” – jellemzik kollégái. 

Ősi Judit 2009 óta az egyetlen francia szakos tanáruk volt. „Tanítványait partnerként kezeli, nemcsak szellemi fejlődésükkel, hanem a lelkükkel is foglalkozik, és bátorítja őket arra, hogy kiegyensúlyozott, erős, derűs, önbizalommal teli emberekké váljanak. Sok diák miatta és módszerei miatt választja a francia fakultációt, majd nyelvvizsgázik vagy érettségizik sikeresen francia nyelvből” – említik. 

Nemes Mária azon földrajzanárok egyike volt, aki a tárgyat angolul is képes tanítani. „Legyen szó bármilyen délutáni felügyeletről, extra programról, múzeumlátogatásról, segítségére bármikor számíthatunk. A tanári kar meghatározó alakja, kellemesen ironikus megjegyzéseivel sokat segít” – mutatták be a 9.e szeretett osztályfőnökét. 

Horváth Brigitta csupán négy éve tanított az iskolában, és amellett hogy magyartanárként tartott órákat, ifjúságvédelmi szakemberként is számíthattak rá, és a 11.b osztályfőnökeként 20 + 8 gyermek sorsát kísérte nap mint nap. „Diákjai szellemi és lelki fejlődése egyaránt fontos a számára, odaadóan, lelkesen tanít pályakezdő kora óta” – olvasható a gimnázium közösségi oldalán. 

Rovatok