Index Vakbarát Hírportál

Esküt tesz az új energiaügyi miniszter

2022. december 5., hétfő 06:44

Esküt tesz Lantos Csaba új energiaügyi miniszter hétfőn, az Országgyűlés eheti háromnapos ülésének első napján.

A tervek szerint az idei utolsó parlamenti ülés 13 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, szót kap Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló is.

Leteszi az esküt Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Az új minisztert Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december elsejei hatállyal nevezte ki Novák Katalin köztársasági elnök. A napirend elfogadása után három órán át interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el.

Az MTI beszámolója szerint a bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitái is lesznek. Egyebek mellett a képviselők tárgyalják a 2021-es zárszámadást, a jegybanktörvény módosítását, a paksi atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének további meghosszabbításáról szóló határozatot.

Kormányzati struktúraváltás

Mint arról korábban beszámoltunk, Palkovics László november 9-én mondott le a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) miniszteri posztjáról, a tárcát pedig megszüntették. 

A magyar kormány által november végén benyújtott, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett törvényjavaslat értelmében szétosztották a Palkovics László lemondása után megörökölt hatásköröket Lantos Csaba, Lázár János és Nagy Márton miniszter között.

Magyar Közlönyben  megjelent rendelet részletezi az érintett tárcavezetők feladat- és hatásköreit. Palkovics László a TIM miniszteri pozíciójából történő távozásával átalakították a kormányzati struktúrát, és két, nevében is új minisztériumot hoztak létre: az energiaügyi minisztériumot Lantos Csaba vezeti, a gazdaságfejlesztési minisztérium pedig Nagy Márton irányítása alá került.

(Borítókép: Lantos Csaba. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok