Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Emmanuel Macronnak igaza van

2022. december 5., hétfő 19:37

Emmanuel Macron elnöknek igaza van. – Ezzel a felütéssel tett közzé egy bejegyzést Orbán Viktor a Twitteren.

A kormányfő a francia elnök egy interjújára utalt, amelyben – állítása szerint – Macron azt mondta, hogy az orosz–ukrán háború jóval nagyobb költségeket okoz Európának, mint az Egyesült Államoknak. 

Ha azt akarjuk, hogy az európai ipar túlélje [a háborút], akkor gyorsan kezelnünk kell az európai energiaválságot. Itt az ideje újraértékelni a szankciókat

– tette hozzá Orbán Viktor.

De mit mondott pontosan Macron? 

A miniszterelnök a posztban linkelte a francia államfő interjúját is, amelyet a CBS 60 minutes című műsorának adott. Ebben Emmanuel Macron arról beszélt, hogy az orosz–ukrán háború feszültséget eredményezett az Egyesült Államok és Európa történelmi szövetségében is.

„Úgy vélem, hogy ez a kormány és személyesen Biden elnök is nagyon kötődik Európához. De, ha megnézzük a mai helyzetet, akkor azt láthatjuk, hogy ez a kapcsolat deszinkronizálódott. Miért? A válasz az energia” – mondta a francia elnök, majd utalt arra, hogy az orosz energiafüggőség megszüntetése miatt Európa az amerikai piacról veszi az energiát, de sokkal drágábban, mint ahogy ahhoz az amerikai vállalkozások és háztartások hozzájutnak (a CBS szerint hatszoros árkülönbségről van szó).

Az interjúban erről Macron azt mondta, hogy „a barátok nem így viselkednek egymással”, majd azzal folytatta, hogy a háborúban közös az érdekük, ugyanazért küzdenek, de nem ugyanakkora árat kell fizetniük érte, „és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni”.

Megsemmisülő ipar 

Az államfő ezután kitért arra is, hogy emiatt az amerikai kormányzat jóval erősebb pozícióban van a piacon, jóval nagyobb támogatást tud adni a vállalkozásoknak – például az Inflation Reduction Act (IRA) nevű törvénycsomagnak is köszönhetően  –, miközben Európa iparának egy része megsemmisülhet a háború okozta gazdasági válságban.

Azt hiszem, hogy ez az amerikai kormányzatnak és az amerikai társadalomnak sem áll érdekében 

– mondta Macron az interjúban, miközben utalt arra, hogy Joe Bidennek a nemrég tartott személyes találkozójukon is jelezte, mindez nagy problémát jelenthet az európai gazdaságnak. A francia elnök erről azt mondta, őszinte és gyümölcsöző beszélgetést folytattak Bidennel, és az amerikai fél hamarosan orvosolja e problémát. 

Rovatok