Index Vakbarát Hírportál

Belügyi helyettes államtitkár a tüntető tanárokról: Jöjjön be, dolgozzon, oszt’ utána váltson munkahelyet!

2022. december 5., hétfő 16:59

Nem tartja helyesnek, hogy a pedagógusok polgári engedetlenséggel fejezik ki a tiltakozásukat. – Erről beszélt a belügyminisztérium egyik helyettes államtitkára egy rendezvényen.

A múlt héten nyolc budapesti tanárt rúgott ki a Belügyminisztérium a polgári engedetlenségi mozgalomban, amit követően országos tiltakozáshullám kezdődött, és több száz tanár szüntette be a munkavégzést.

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára még október közepén, az Infótér nevű konferencián beszélt a kérdésről, de az erről szóló felvételt csak hétfőn töltötték fel a világhálóra. A politikus azt mondta, hogy az egészségügy és a közoktatás (amely idén májusban, az új kormány megalakításakor került a Belügyminisztériumhoz) „a két legnehezebb terület, amelyet a kormányzat egyáltalán ki tudott osztani”.

Ezután arról beszélt, hogy a most kialakult helyzetet „nem úgy kell elrendezni, hogy akkor nem járunk be órára, mert ez úgy olyan fura nekünk, akik dolgozunk. 

Hanem hát, bocs, jöjjön be, dolgozzon, oszt' utána váltson munkahelyet. Én ezt mondom, és ez személyes vélemény

– mondta, miközben azt mondta: szerinte fura, hogy a tanárok úgy gondolják: a diákok érettségijének „megakadályozásával” zsarolhatják a minisztérium vezetését. 

A tanárokról beszélve azt is hozzátette: „De egyébként tüntessen persze, hát itt szabad tüntetni, meg mindent szabad csinálni. Tényleg mindent szabad. De azt kell megérteni, hogy más a munka”, és a pedagógusoknak szabad ugyan sztrájkolniuk, de csak korlátozott feltételek mellett.

A helyettes államtitkár mindeközben is elismerte, hogy a pedagógusoknak valóban többet kellene keresniük.

Hát persze. Hát, ha azt hiszi valaki, hogy a Belügyminisztérium azt mondta, hogy itt nem kell adni ezeknek pénzt… bocsánat, hát miért ne adnának? Csak nincs

– fogalmazott. 

A pedagógusok tiltakozása a napokban is folytatódik, legutóbb Pintér Sándornak vittek egy levelet. A hétvégén pedig már Brüsszel is érdeklődött a múlt héten kirúgott tanárok miatt.

Rovatok