Index Vakbarát Hírportál

Elkapták a nyugdíjasokra szakosodott bűnbanda utolsó tagját

2022. december 7., szerda 10:02

Rács mögött a budatétényi nyugdíjasokra szakosodott bűnbanda utolsó tagja is. A 31 éves budapesti férfi egy évig bujkált a hatóságok elől. Alkalmi munkásként épp egy lakást festett, amikor a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda fejvadászai a múlt héten elfogták.

Elkapták a nyugdíjasokra szakosodott bűnbanda utolsó tagját. A körözött férfi is ahhoz a csapathoz tartozott, melynek tagjai évekkel ezelőtt idősek kifosztására szakosodtak.

A rablásokat Budapest XXII. kerületében követték el. Áldozataik főként nyugdíjasok voltak, vagyis olyan emberek, akik nem tudták magukat megvédeni. A banda attól sem riadt vissza, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő sértetteket fizikailag is bántalmazza. Sőt, egy alkalommal még az idős sértett egyik családtagja is áldozatul esett ennek a fizikai atrocitásnak.

Toplistára került

A rendőrség beszámolójában azt írta, a társaság tagjai közül egy évvel ezelőtt már mindenki megkezdte a bíróság által kiszabott és jogerőre emelkedett szabadságvesztésének letöltését, kivéve L. Ferencet. Őt a Fővárosi Törvényszék többszörösen minősített rablások bűntette miatt másodfokon 5 év fegyházbüntetésre ítélte, azonban nem vonult be a fegyházba, és a hivatalos szervek számára elérhetetlenné vált. Így a Fővárosi Törvényszék 2021 októberében körözést adott ki ellene. Majd az általa elkövetett bűncselekmény súlyossága okán 

felkerült a rendőrség TOP 50-es körözési listájára is.

Később a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztály a top 50-es listáján szereplő személyek ellenőrzése és a BRFK XXII. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozóitól kapott információk alapján feltérképezték a férfi tartózkodási helyét, majd idén november 30-án elfogták.

Dolgozott, amikor elfogták

Az akcióban a nyomozókon kívül a Készenléti Rendőrség III. Bevetési Főosztály Bevetést Támogató Osztálya is részt vett. Budapest I. kerületében épp egy felújítás alatt álló lakás egyik szobáját festette, mikor a rendőrök rajtaütöttek. Nem volt szívbajos, szinte a kerületi rendőrkapitányság szomszédságában vállalt munkát. Ellenállást nem tanúsított, bár ideje sem volt rá, annyira gyorsan történtek az események. Mire felocsúdott, már bilinccsel a kezén vitték is a rendőrök a közeli rendőrkapitányságra.

A férfi a napokban kezdte meg jogerős fegyházbüntetését.

Rovatok