Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: Átalakítjuk és hatékonyabbá tesszük a magyar fogyasztóvédelmet

2022. december 7., szerda 20:57

Elfogadta a parlament azt a törvényjavaslatot, amely a cselekvő fogyasztóvédelmet segíti elő a jövőben. Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár szerint fontos mérföldkőhöz érkezett a magyar fogyasztóvédelem, míg Varga Judit igazságügyi miniszter úgy látja, a szerdán elfogadott javaslat nagy előrelépést jelent.

Az Országgyűlés 145 igen, 8 nem szavazattal és 38 tartózkodás mellett elfogadta a cselekvő fogyasztóvédelem érdekében szükséges egyes törvények módosítását. A jogszabály alapján a fogyasztók kollektív érdekeinek védelmére képviseleti kereseteket indíthatnak arra feljogosított, jellemzően nonprofit szervezetek, amelyek például fogyasztók érdekében végeznek tevékenységet, és az ő érdekükben legalább 12 hónapja működnek, továbbá egyes hatóságok is kezdeményezhetnek ilyen eljárást.

A fogyasztóknak nem kell kinyilvánítaniuk azon kívánságukat, hogy a feljogosított szervezet képviselje őket. A bíróság ítéletében határozza meg azoknak a fogyasztóknak a körét, akik jogosultak a sérelem orvoslására. A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényben nevesítették a fogyasztók egyértelműen azonosítható csoportjaként a családokat.

A jövőben a nagyobb médiaszolgáltatóknak már nemcsak a televízióban sugárzott műsorok esetében lesz kötelező a korhatár-besorolás feltüntetése, hanem az úgynevezett lekérhető médiatartalmaknál is, vagyis az interneten közzétetteknél.

Egy másik változtatás egy uniós kötelezettség alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot jelöli ki digitális szolgáltatási koordinátornak, vagyis ezen szerv lesz jogosult online tartalmakkal kapcsolatos, például peren kívüli vitarendezés lebonyolítására vagy adatszolgáltatásra kutatóknak.

Új szemlélet mentén alakítjuk át és tesszük hatékonyabbá a hazai fogyasztóvédelmet, melyhez nagy előrelépést jelent a ma elfogadott törvényjavaslatunk

– írta Varga Judit igazságügyi miniszter hivatalos Facebook-oldalán. Hozzátette: az új jogszabály a fogyasztói igényérvényesítést egyszerűsíti, valamint a digitális szolgáltatásokról szóló uniós rendelet (DSA) egy részének beépítésével a digitális kor problémáira is választ nyújt majd.

Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár szerint fontos mérföldkőhöz érkezett a magyar fogyasztóvédelem. Közösségi oldalán azt írta, a javaslat hatékonyabb jogérvényesítést tesz lehetővé az állampolgárok számára, többek között a kollektív fogyasztói érdekeket képviselő feljogosított szervezetek számára képviseleti keresetindítási jogot biztosít a jogsértő vállalkozásokkal szemben.

A továbbiakban is azért fogunk dolgozni, hogy az online térben is garantáljuk a megfelelő védelmet a magyar emberek számára. Az elfogadott jogszabály minden téren megfelelő alapot képez, melyre a jövőben építkezni tudunk egy modern és elérhető fogyasztóvédelem érdekében

– tette hozzá a helyettes államtitkár.

Rovatok