Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Szabados Péter, Kaposvár egykori polgármestere

2022. december 9., péntek 21:17

Hetvenhat éves korában meghalt Szabados Péter, Kaposvár rendszerváltás utáni első szabadon választott polgármestere.

Szabados Péter Kaposváron született 1946-ban, a gimnázium elvégzése után népművelés–könyvtár, majd történelem szakon szerzett diplomát. Dolgozott közönségszervezőként, művészeti előadóként, a kaposszentjakabi művelődési ház és a Somogy Megyei Művelődési Központ igazgatójaként, emellett versmondóként, színjátszóként, valamint néptáncosként is sikeres volt.

Szabados Péter aktív szerepet játszott a rendszerváltozás kaposvári eseményeiben: 1990-ben az MDF városi elnöke, majd Somogy megyei elnöke, az év októberében Kaposvár polgármestere lett.

Az ő feladata volt az önkormányzati rendszer megszervezése és a tanácsi végrehajtó apparátus átalakítása olyan polgármesteri hivatallá, amely szolgálatnak tekinti a polgárok ügyeinek intézését

– áll a kaposvári polgármesteri hivatal közleményében.

Szabados Péter irányításával nemcsak az önkormányzati munka feltételeit sikerült biztosítani és az intézményhálózat működésének biztonságát megőrizni, hanem jelentősen fejlődött is a somogyi megyeszékhely.

A kilencvenes évek közepén ő szerkesztette a Somogyi Kultúra című folyóiratot, és 2005-ben, amikor megalakult a Somogy Megyei Néptáncszövetség, ő lett a szervezet ügyvezető elnöke. Táncosként egész életére kiható tapasztalatokat szerzett. A színpadra lépve megismerte a közösség erejét, és tudatosodott benne, hogy az egyéni életpályák is a közösségekben teljesedhetnek ki igazán – írja a Kaposvár Most.

A művészetek közelében élve nagyobb fogékonyság alakult ki bennem az emberi problémák iránt

– mondta Szabados Péter egy interjúban a kilencvenes évek elején.

Kaposvár saját halottjának tekinti Szabados Pétert, és osztozik a család gyászában.

Szita Károly, Kaposvár jelenlegi polgármestere is megemlékezett Facebook-oldalán elődjéről.

Búcsúzunk Kaposvár rendszerváltó polgármesterétől. Isten veled, Polgármester Úr!

– írta a városvezető.

Rovatok