Index Vakbarát Hírportál

A téli szezon első országos havazására figyelmeztet a Magyar Közút

2022. december 10., szombat 15:59 | aznap frissítve

Az időjárási előrejelzések alapján a 2022–23-as téli szezon első országos havazása jöhet hétvégén. A legtöbb, akár 10-15 centiméter friss hó az Alpokalján, a Bakonyban és az Északi-középhegység magasabb pontjain hullhat. A Magyar Közút szakemberei minden, rendelkezésükre álló eszközt és szakembert bevetnek majd a következő napokban, ahol lehet, ott előszórási, preventív sószórási munkákat is végeznek – írja a közútkezelő szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A közútkezelő folyamatos munkavégzése és az intenzív havazás mellett a téli útviszonyokra is fel kell készülniÜK az autósoknak, főleg Észak-Dunántúlon és a Bodrogközben, ahol a 70-75 kilométer per órás széllökések már a szombat esti órákban is hófúvást eredményezhetnek. Ezért a Magyar Közút arra kér mindenkit, hogy a következő napokban még utazás előtt tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, és csak téli közlekedésre alkalmas járművel induljon el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombat éjfélig az Alpokalján, a Bakonyban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, majd vasárnap már egyre többfelé válthat havazásba az eső. Vastagabb hótakaró kialakulására főként az Alpokalja, a Dunántúli-, valamint az Északi-középhegység magasabb részein lehet számítani. A nyugati és az északkeleti tájakon 1–6 centiméter, míg vasárnap este az Ózd–Békéscsaba-vonal mentén 1–5 centiméter friss hó hullhat.

A hófúvásban várhatóan érintett megyékben a Magyar Közút szakemberei már pénteken előkészítették valamennyi hómarót. A havazás előtt síkosságmentesítő anyagokat is kijuttatnak az országos utakra, hogy megakadályozzák a friss hó azonnali letapadását a burkolatra. Ezt azonban nehezítheti, hogy gyakorlatilag mindenhol intenzív esőzésből vált majd át havazásba az időjárás, így az előzetesen kijuttatott anyagokat lemoshatja az eső.

A hóeltakarítási munkákat is ütemezetten végzik az országos közutakon. A munkagépek minden esetben először a főutakon, forgalmasabb mellékutakon, majd az alacsonyabb forgalmú útszakaszokon, bekötőutakon végzik el mint az előszórási, mind az aktív védekezési munkákat. A munkagépek 80 telephelyről indulnak el a 31 ezer kilométeres közúthálózatra és a több mint 3000 településen átvezető szakaszokra, így egy-egy munkagép teljes fordulóköre 2–4 órát is igénybe vehet.

A közlekedők együttműködését kérik

A közútkezelő a hófúvásokra külön figyelmeztet, mivel az érintett területeken csak a szél elállta után tudnak beavatkozni. Kiemelték, hogy hófúvás esetén hiába takarítják le a burkolatról a havat a gépek, azt a viharos széllökések visszahordhatják még az olyan szakaszokon is, ahol hófogó rácsok vannak.

Mint írják, a Magyar Közút mindent megtesz, hogy időben és megfelelő módon biztosítsa a biztonságos közlekedés feltételeit. Ugyanakkor a közlekedők együttműködését is kérik: vezessenek lassabban, óvatosan, az évszaknak megfelelően, csak megfelelően felkészített, átvizsgált és téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el.

A nehéz tehergépjárművekkel közlekedők pedig, ha tehetik, várják meg az intenzívebb havazás végét, mert ha egy hegyvidéki szakaszon, akár csak latyakos úton is megtorpannak, és nem tudnak továbbhaladni, a mögöttük feltorlódott forgalomban kell várakozniuk a közutas munkagépeknek is.

Hozzáteszik, hogy a közlekedőknek érdemes utazás előtt tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról a cég Útinform szolgálatának diszpécsereinél vagy a www.utinform.hu oldalon.

(Borítókép: Behavazott, út menti fák a Zala megyei Újudvar közelében 2022. december 2-án. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok