Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor váratlanul összehívta a kormányt

2022. december 10., szombat 10:56

Orbán Viktor miniszterelnök szombatra kormányülést hívott össze – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A tájékoztatásból kiderült: a miniszterek szombaton gazdasági és energiabiztonsági ügyekről tárgyalnak.

„Néhány napja életbe lépett a brüsszeli olajszankció, amely egész Európában, így Magyarországon is érezteti hatását, egész Európában szankciós energia- és benzinárak vannak” – olvasható a közleményben. 

Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kedd este egy rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a múlt hétvégén és hét elején kialakult válsághelyzetre tekintettel a kormány 13 hónap után kivezeti a 480 forintos ársapkát a magyar kutakról. Az intézkedés még aznap, december 6-án 23 órakor hatályba is lépett. Az állam a pánikvásárlás megszüntetése és a folyamatos üzemanyag-ellátás érdekében hozta meg a döntést,. 

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu vezetője az Index megkeresésére elmondta, nagyjából 1-1,5 hónapra van szükség, hogy normalizálódjon a piac, és nagyon sok múlik azon, hogy a százhalombattai finomító mikor tud újra 100 százalékon dübörögni, az ugyanakkor már most szemmel látható, hogy a pánikvásárlás megszűnt.

Az uniós forrásokról is tárgyalnak a miniszterek

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a döntéshozók a kormányülésen a Magyarországot megillető uniós források kérdését is érintik.

Mint ismert, az Európai Bizottság nem változtat korábbi javaslatán, ami azt jelenti, hogy visszatartják az uniós források 65 százalékát, mintegy 7,5 milliárd eurót mindaddig, amíg nem teljesítünk bizonyos feltételeket.

A szombati kormányülésről Orbán Viktor is posztolt, a miniszterelnök azt írta:

„Magyarország minden vállalást teljesített, amiben megállapodott az Európai Bizottsággal. A brüsszeli bürokraták újabb feltételeket támasztanak, ránk akarják erőltetni az akaratukat a bevendorlás, a szankciók és a gender kérdésében is. Magyarország teljesíti a vállalásait, de a bevándorlás, a gender és a szankciók kérdésében nem Brüsszel, hanem a magyar emberek érdekeit képviseljük". 

A miniszterelnök által közölt fotón az látszik, hogy a kormányülésen Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is jelen volt. Mindez arra utal, hogy oktatásügyi kérdésekről is egyeztettek.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök kormányülést tart a Karmelita kolostorban 2022. december 10-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok