Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a hóördög a Bakonyban

2022. december 11., vasárnap 16:13

Szombat este Magyarország területére betört egy mediterrán ciklon, amelynek hatására többfelé havazás váltotta fel az esőt. Elsősorban a Dunántúlon és északon havazott, ezeken a tájakon 3-5 centiméternyi hó esett le néhány óra alatt. A Bakonyban még hóördögöt is láttak az emberek, a ritka természeti jelenségről videó is készült.

A beszámolók szerint Bánkúton 11 centiméter, Bakonybélben pedig 15 centiméter hó hullott, az Időkép munkatársai Eplényben pedig már 20 centiméteres hóvastagságot mértek. Vasárnap többfelé támadt fel az északnyugati szél, így a havasabb tájakon a szél felkapta a havat, és széthordta.

Szintén az Időkép számolt be arról, hogy a Bakonyban hóördögöt filmeztek le, ami alább tekinthető meg.

A hóördögök vagy más néven porördögök a felszínen jelennek meg először, és onnan törnek egyre magasabbra, miközben felkapják a környezetükben lévő havat, port és törmeléket.

Érdekességük, hogy akár teljesen felhőmentes időben is kialakulhatnak, amikor a talaj felszíne kellőképpen fel van hevülve, és az így létrejövő alacsony nyomású terület körül forogni kezd a levegő.

A jelenség a váratlan és kissé ijesztő megjelenése miatt kapta az „ördög” elnevezést, írta korábban a hirado.hu.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok