Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést, hófúvással és havazással búcsúzik a hét

2022. december 11., vasárnap 05:26

Vasárnap kezdetben a Dunántúlon és északon hullhat többfelé havas eső, hó, míg a Zemplén térségében ónos esőre lehet számítani. Napközben többfelé élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős, viharos széllökések kísérik az északi, északnyugati szelet.

Vasárnap kezdetben sokfelé várható csapadék, keleten, délkeleten eső, máshol többnyire havas eső, hó formájában. Napközben nyugat felől egyre több helyen szűnik meg a csapadék, felszakadozik a felhőzet – írja az Időkép.

Keleten marad felhős az idő, és havas eső, havazás, délkeleten eső még előfordulhat. Többfelé megerősödik, a északnyugaton és néhol északkeleten viharossá fokozódik az északnyugati szél, a Bakonyban néhol hófúvás sem kizárt.

Jelentős lehűlés kezdődik, a csúcshőmérséklet mínusz 1 és 5 fok között alakul, legfeljebb a reggeli órákban mutathatnak még délkeleten 6–9 fokot a hőmérők.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint hidegfronti hatás várható, így a frontérzékenyeknél fejfájás, görcsös panaszok jelentkezhetnek, emellett sokaknál vérnyomás-ingadozás, keringési problémák is felléphetnek. Az erős, viharos északnyugati szél tovább fokozhatják a fejfájásos panaszokat, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. Nagy lesz a megfázásveszély, a szelesebb tájakon hőérzetünk is lecsökken, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap több megyére is kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Eső miatt Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben figyelmeztetés, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében széllökésekre lehet számítani. Hófúvás és Havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyében van érvényben figyelmeztetést.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés, stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: behavazott csipkebogyó a Zala megyei Újudvar közelében 2022. december 2-án. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok