Index Vakbarát Hírportál

Több településen is időközi önkormányzati választást tartanak vasárnap

2022. december 11., vasárnap 06:32

Négy településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást: Benken polgármestert, míg Baksán, Nyírpilisen és Ozorán a képviselő-testület feloszlása miatt a településvezetőn kívül képviselőket is választanak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Benken az eddigi polgármester lemondása miatt kell a voksolást megtartani. A mintegy 360 szavazásra jogosult helybéli három független jelölt közül választhatja ki a település új vezetőjét – értesült az MTI.

A Baranya megyei Baksán a képviselő-testület korábban a feloszlásáról döntött, ezért most polgármestert és önkormányzati képviselőt kell választania a több mint 600 választópolgárnak. A Pécstől délnyugatra fekvő falu polgármesteri címéért két jelölt verseng: egy a Fidesz–KDNP színeiben, egy pedig függetlenként. A négytagú képviselő-testületbe kerülésért 12 független jelölt verseng.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírpilisen szintén feloszlás miatt kell polgármestert és önkormányzati képviselőket választani. A Nyírbátor közelében fekvő település polgármesterségéért három független jelölt indul, a négy képviselői helyért pedig tizennégy független jelölt.

A névjegyzékben több mint 600 választásra jogosult szerepel. Nyírpilisen a legutóbb idén júniusban tartottak időközi polgármester-választást.

A Tolna megyei Ozorán ugyancsak a feloszlásáról döntött a képviselő-testület szeptemberben. Az időközi választáson három polgármesterjelölt indul: egy jelölt a Fidesz–KDNP jelöltjeként, kettő pedig függetlenként. A hat képviselői mandátumért 25 jelölt indul, a választói névjegyzékben több mint 1200 választópolgár szerepel.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

A Pest megyei Vác roma nemzetiségi választói települési nemzetiségi önkormányzati képviselőket választottak volna, ám ez a voksolás a szükséges számú jelölt hiányában elmarad.

Rovatok