Index Vakbarát Hírportál

Két független és fideszes jelölt is örülhet

2022. december 11., vasárnap 21:48

December 11-én és 18-án tartják az év utolsó választásait Magyarországon. Vasárnap Benken, Nyírpilisen polgármestert, míg Baksán és Ozorán polgármestert és önkormányzati képviselőket is választottak.

A független Dancs Ákos nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Benken. A valasztas.hu oldalon közzétett eredmény szerint a 360, névjegyzékben szereplő választópolgár közül 223-an járultak az urnákhoz.

A 218 érvényesen leadott szavazatból Dancs Ákos 133, míg a másik két független jelölt közül Halász Bertalan Zoltán 51, Pólyán Csaba pedig 34 szavazatot szerzett meg. Benken az eddigi polgármester, a független Mészáros Lajos lemondása miatt kellett a voksolást megtartani.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírpilisen a független Beri Márkot választották polgármesternek a vasárnap megtartott időközi polgármester-választáson. A település választói az önkormányzati képviselői helyekről is dönthettek. Nyírpilisen idén másodszorra tartanak időközit, júniusban polgármester-választás volt, a korábbi településvezető ügyéről itt írtunk.

Kerekes Imre jegyző az eredményt részletezve az MTI-nek elmondta, a polgármesteri tisztségért három független jelölt indult: Beri Márk 266, míg Buzás Jánosné eddigi polgármester 206 voksot kapott. A harmadik jelöltre, Szarka Györgyre nem érkezett szavazat.

A 476 leadott szavazatból 472 volt érvényes. A községben az önkormányzati testület tagjait is megválaszthatták a nyírpilisiek, a négy képviselői helyért 14 független jelölt indult. Nyírpilisen feloszlás miatt kellett polgármestert és képviselő-testületet választani; a községben legutóbb idén júniusban tartottak időközi polgármester-választást.

A Tolna megyei Ozorán a vasárnap tartott voksoláson Sümegi Gábor, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte az időközi polgármester-választást. A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható információk szerint a győztesre 506-an, független vetélytársai közül Nagy Istvánnéra 279-en, Tischler Csabára 107-en voksoltak érvényesen.

A községben az önkormányzati testület tagjait is megválaszthatták a helyiek, a hat képviselői helyért huszonöt független jelölt indult. A településen azért kellett időközi választást tartani, mert a korábbi képviselő-testület feloszlott.

A baranyai Baksán a vasárnap tartott időközi voksoláson Tóth Gábort, a Fidesz–KDNP jelöltjét választották polgármesternek. A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható információk szerint a győztesre 243, független vetélytársára, Albrecht Péterre 217 érvényes szavazat érkezett.

A községben az önkormányzati testület tagjait is megválaszthatták a helyiek, a négy képviselői mandátumért tizenkét független jelölt indult. A településen azért kellett időközi választást tartani, mert a korábbi képviselő-testület a feloszlásról döntött.

Budapesten is lesz még választás

Budapest XX. kerületében haláleset következtében tartanak egyéni választókerületi képviselő-választást december 18-án.

Az indulók:

Rovatok