Index Vakbarát Hírportál

Komoly mennyiségű hó esett Kékestetőn

2022. december 12., hétfő 15:16

A magasabban fekvő magyar tájakon már beköszöntött az igazi tél, a Mátrában és a Bükkben sok helyen 20-25 centiméteres hótakaró várja az arra járókat.

A hétvégi és a ma éjszakai havazást követően a Kékestetőn 28 centis hóréteg alakult ki a Síelők.hu legfrissebb adatai szerint. Szombat este Magyarország területére betört egy mediterrán ciklon, amelynek hatására többfelé havazás váltotta fel az esőt.

A beszámolók szerint Bánkúton 11 centiméter, Bakonybélben pedig 15 centiméter hó hullott, az Időkép munkatársai Eplényben pedig már 20 centiméteres hóvastagságot mértek.

Különleges természeti jelenséget láttak idehaza

A Bakonyban még hóördögöt is láttak, videó is készült a ritka természeti jelenségről. A hóördögök vagy más néven porördögök a felszínen jelennek meg először, és onnan törnek egyre magasabbra, miközben felkapják a környezetükben lévő havat, port és törmeléket. A jelenség váratlan és kissé ijesztő megjelenése miatt kapta az ördög elnevezést.

Maradnak velünk a fagyos reggelek

Az időjárás-előrejelzés szerint kedden is a napsütésé lesz a főszerep, csak keleten, északkeleten takarhatják gyakrabban felhők a napot. Csapadék nem valószínű. A déliesre forduló szél északnyugaton élénk lehet. Hajnalban a Dunántúlon és északkeleten köd képződhet. Mínusz 3 és mínusz 8 fok közötti minimumokra és mindössze mínusz 3 és 2 fok közötti maximumokra készülhetünk.

Szerdán már befelhősödik az ég, elszórtan lehet havazás, néhol ónos eső, délebbre elszórtan havas eső, eső. A hajnal aznap is fagyos lesz. Csütörtökön esőre, ónos esőre és havazásra is lehet számítani, az élénk szélben 0–7 fokra kell készülni.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés, stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok