Index Vakbarát Hírportál

Az OTP Európán kívüli bankot vásárol fel

2022. december 12., hétfő 08:17

Az OTP Bank az Üzbég Pénzügyminisztérium tulajdonában lévő részvények 100 százalékát (közel 97 százalékos teljes részesedés) két lépésben vásárolja meg: a részvények 75 százalékát most, a fennmaradó 25 százalékot pedig három évvel az első tranzakció pénzügyi zárása után. Az első tranzakció pénzügyi lezárására várhatóan 2023 első felében kerül sor. Az Ipoteka Bank Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankja, közel 8,5 százalékos piaci részesedéssel és több mint 1,6 milliós lakossági ügyfélkörrel.

Az Ipoteka Bank privatizációjáról szóló adásvételi szerződést az OTP Bank részéről Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes, míg az Üzbég Köztársaság Pénzügyminisztériuma képviseletében Timur Ishmetov pénzügyminiszter, valamint az Üzbég Köztársaság nevében Jamshid Khodjaev miniszterelnök-helyettes, befektetési és külkereskedelmi miniszter írta alá Taskentben – tudatta a bank szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében, hozzátéve, hogy a szerződés aláírására Shavkat Mirziyoyev üzbég köztársasági elnök jelenlétében került sor.

A magyar bank 2020 vége óta tárgyalt az üzbég kormánnyal az üzbég bankrendszer privatizációjában való részvétel lehetőségeiről. A tárgyalások eredményeként a felek tavaly ősszel írták alá az Ipoteka Bank értékesítésére vonatkozó szándéknyilatkozatot, hétfőn pedig a tranzakció feltételeit rögzítő adásvételi szerződés aláírására is sor került.

Ezenfelül az OTP Bank és az International Financial Corporation (IFC) megállapodott arról, hogy a jövőben együttműködnek az Ipoteka Bankkal kapcsolatban. Az IFC több éve nyújt finanszírozási és átalakítási támogatást az Ipoteka Banknak, és megerősítette, hogy elkötelezett a támogatás további folytatása és az OTP Bankkal új többségi tulajdonosként való együttműködés mellett.

Összhangban Üzbegisztán kezdeményezésével

Csányi Sándor elnök-vezérigazgató hosszú távú célja, hogy az OTP Csoport az üzbég bankpiac meghatározó szereplője legyen. Elmondta, „az Üzbegisztánban megkezdett reformok remek alkalmat kínálnak arra, hogy új fejezetet nyisson az OTP Bank történetében”. Az OTP Csoport jelenleg 11 európai országban van jelen, az üzbég tranzakcióval a bővülés egy 36 millió lakosú piacon folytatódik.

Biztos vagyok benne, hogy innovatív termékeinkkel és szolgáltatásainkkal elő tudjuk segíteni az üzbég gazdaság további dinamikus fejlődését, valamint komoly értéket tudunk teremteni az OTP Bank részvényesei számára is

– mondta Csányi Sándor.

Az Ipoteka Bank mérlegfőösszegét tekintve Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankja, piaci részesedése 8,5 százalékos, több mint 1,6 millió lakossági ügyféllel, 39 régióközpontként működő bankfiókkal, valamint 193 ügyfélkapcsolati ponttal és jelentős vállalati ügyfélkörrel rendelkezik.

Az OTP Bankkal kötött adásvételi szerződés aláírása összhangban van Üzbegisztán stratégiai kezdeményezéseivel. „Egy olyan nagy külföldi bank, mint az OTP Bank érkezése a helyi piacra hozzájárul a verseny erősödéséhez, a vállalatirányítás színvonalának javulásához és a banki szolgáltatások minőségének javításához” – szögezte le az aláírást követően Timur Ishmetov, az Üzbég Köztársaság pénzügyminisztere.

(Borítókép: OTP)

Rovatok