Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, a globális minimumadó mit jelent hazánkra nézve

Napokon belül aláírják az uniós megállapodásokat

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Véget ért Gulyás Gergely és Navracsics Tibor sajtótájékoztatója, köszönjük olvasóink figyelmét!

 • Korábban több kormányzati személy is úgy nyilatkozott a globális minimumadóról, hogy elvi problémák vannak. Mi változott ezzel kapcsolatosan? – kérdezte az Index újságírója a miniszterektől. Navracsics Tibor kifejtette, az elvi problémák arra irányultak, amit sikerült elhárítani: az adóemelés káros lenne Magyarországnak, és a versenyképesség rovására menne, de azzal, hogy Magyarországon nem kell adót emelni, rendben van a dolog. Az iparűzési adót gyakorlatilag lehet globális minimumadónak is nevezni. Az adóemelés elkerülésére ők maguk a garancia, mert ebben egyhangú döntést kell hozni.

  Gulyás Gergely kollégánknak azt is elmondta, hogy a legnagyobb globális cégek esetén lesz plusz adófizetési kötelezettség, néhány ilyen vállalat van Magyarországon is, de ez nem függ össze a magyar ratifikációval. A globális minimumadó esetén a tárgyalási pozíciójuk ezen a területen azért volt gyenge, mert a szabályozást úgy alakították ki, hogy a cégeknek a nemzetközi tevékenységére tekintettel egészében szabják ki ezt az adókötelezettséget, tehát a különbség csak annyi, hogy ha nem csatlakozunk, akkor nem hozzánk fizetik be. A miniszter szerint a rendszer okosan van felépítve, mert abban, hogy a nagy cégeknek adófizetési kötelezettsége van, figyelembe veszik a magyarországi tevékenységüket is, de nem itt fizették volna az adót. Ez a része az, ami érdekeltté tette őket abban, ha nem jár adóemeléssel, akkor részesüljenek az adóbevételből.

 • Navracsics Tibor abban önmagában nem lát problémát, ha az EU védeni akarja a saját pénzügyi érdekeit. Azt viszont problémának nevezte, ha egy jogi folyamatba politikai szempontok kerülnek.

  A miniszter úgy látja, az egész folyamat legitimációját és jövőjét eldönti, hogy mennyire keverednek össze a politikai és a jogi szempontok. Amikor a jogi eszközök helyét politikai szempontok kezdik átvenni, azért is problematikus, mert a bizottság rögzített szerepe az, hogy nem válhat politikai testületté, nem mondhat politikai ítéletet tagállamokkal szemben.

 • A NATO-bővítésről (finn és svéd tagság kérdése) Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy február 20-án lesz az első parlamenti ülés, és megkezdik a két ország csatlakozási ratifikációjának a tárgyalását a rendes eljárás szerint. A miniszter azt mondta, hogy ez „nem szokott zavaróan sokáig tartani”, a kormánypártok támogatni fogják a NATO-bővítést.

 • Gulyás Gergely szerint jól látjuk, hogy a tolvaj kiáltott pandúrt, azt is látjuk, hogy ezek a szálak mélyre és széles kört érintően vezethetnek olyan körökhöz, amelyeknek az EP baloldalán komoly befolyásuk van. A miniszter megjegyezte: tekintsük a jóisten humorérzékének, hogy most került nyilvánosságra ez az ügy.

 • A helyreállítási alap hitelrészével kapcsolatban Navracsics Tibor elmondta: még van 6 hónapjuk arra, hogy eldöntsék, felveszik-e, készülnek tervekkel, de majd az aktuális gazdasági környezetet tekintetbe véve fog döntést hozni a kormány.

 • Gulyás Gergely a horizontális feljogosító feltételekről elmondta, nincs ilyen tárgyalás, de a bizottság abban a helyzetben van, hogy bármikor szabhat ilyet, politikai döntés, hogy akarnak-e pénzt adni. Amíg nem írják alá a megállapodásokat, addig ez a kérdés nyitott, ettől függ, hogy már január elsejétől bekövetkezik-e a pedagógusbér-emelés.

  A miniszter szerint a magyar baloldal képviselői azt akarják, hogy ne kapjanak pénzt se a tanárok, se az egészségügy. Az a kérdés, hogy ez a politikai akarat érvényesül-e, vagy nem lesz ilyen.

 • A tárgyalásokról Navracsics Tibor azt mondta: nem vette észre, hogy az feszült lett volna.

  „Egy tárgyalási időszak vége felé, amikor látszik, hogy szűkül az idő, akkor valóban feszültebbek lesznek azok az emberek, akik szeretnék mindenképpen elérni, hogy ne sikerüljön elérni a célunkat. És itt most a hangerő és a hangzavar növekedése amiatt volt, mert látszott, hogy egyre közelebb kerülünk a célhoz, és el fogjuk érni. Ezért azok, akik nagyon nem akarták, hogy sikerüljön elérni a célunkat, ők feszültebbek voltak valószínűleg” – mondta Navracsics Tibor.

  A kormány részéről nem voltak feszültek, „végig higgadtság volt megfigyelhető”, majd azt mondta, hogy „az Európai Parlamentben kezdettől fogva hisztérikus hangok hallatszottak”. Hozzátette: „Úgy látszik, hogy a higgadtság kifizetődőbb, mint a hisztéria.”

 • Értékelve a megállapodást Gulyás Gergely azt mondta: „Az Európai Unió győzelmével végződött, és mi is az Európai Unió tagjai vagyunk.”

  Az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelcsomaggal kapcsolatban arról beszélt: Magyarország álláspontja az volt, hogy további közös hitelfelvételre ne kerüljön sor. A miniszter szerint nem is fog, nincs kötelezve Magyarország további hitelfelvételre.

  Ahhoz nem kellett a magyar kormány beleegyezése, hogy ezt a 18 milliárd eurót a Bizottság valamilyen más célra fordítsa, ahhoz kellett, hogy egy nem uniós tagállam kapja meg – tette hozzá a miniszter.

  „Mi jobbnak tartottuk volna, ha kétoldalú alapon minden állam megállapodik Ukrajnával” – jegyezte meg Gulyás Gergely, majd azt mondta: Ukrajna azt jelezte, hogy neki egyszerűbb lenne, és azt szeretnék, ha az Európai Unió egyben adná a hiteltámogatást, az EU meg talált egy olyan megoldást, amelyhez új, további, közös hitelfelvételre nincs szükség.

  A pedagógusok béremeléséről kifejtette: az a kérdés, hogy a források január elsejével megnyílnak-e, vagy lesz még újabb elvárás.

 • Navracsics Tibor bízik benne, hogy nem lesznek újabb elvárások. Kifejtette: végrehajtási folyamat zajlik, a bizottság is nyugtázza az eddig tett erőfeszítéseket. Határidők még vannak, januártól ismét dolgoznak együtt.

 • Ahogy azt megírtuk, az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba. Az iparűzési adó ügyében Navracsics Tibor elmondta: az adóterhelés mértékét kell értelmezni, és Magyarországnak a globális minimumadóhoz való csatlakozása semmilyen adóemelést nem jelent.

  Gulyás Gergely hozzátette, hogy az Európai Unió Tanácsa levelet küldött, amely egyértelművé teszi, hogy a globális minimumadó elfogadása Magyarországot nem kényszeríti a jelenlegi adórendszer mellett – az iparűzési adó beszámítására tekintettel – adóemelésre.

  A sajtótájékoztató elején Navracsics Tibor arról beszélt, hogy napokon belül aláírhatják az uniós megállapodásokat, újságírói kérdésre a teljesítési menetrendről (szeptemberben állapodtak meg róla a bizottsággal) elmondta: eddig napra pontosan teljesítettek mindent, ennek az utolsó állomása március vége, akkor kell még egy olyan törvénycsomagot elfogadni, amely a kormány reményei szerint az utolsó. Amennyiben a március végi határidő is eredményesen telik el, akkor áprilisban vagy májusban elképzelhető a forrásfelfüggesztés megszüntetése.

  A pedagógusok béremelésével kapcsolatban Gulyás Gergely közölte: ahogy lesz uniós pénz, attól a pillanattól kezdve a béremelés megvalósul. Ha január elsejével hozzáférhetővé válnak ezek a pénzek, akkor ez január elsejével van – tette hozzá a miniszter.

  Tudjuk, hogy a magyar baloldal és egyébként európai elvtársaik is azon dolgoznak, hogy ez ne így legyen. Mi meg azon dolgozunk, hogy lehessen tanárbéremelés. Ma úgy tűnik, hogy nincs akadálya, hogy ezekhez a forrásokhoz hozzájussunk, és ahogy hozzájutunk, abban a pillanatban a tanárbéremelés az ígért mértékben bekövetkezik

  – fogalmazott Gulyás Gergely.

  Egy októberi Kormányinfón Gulyás Gergely már elmondta, hogy amennyiben az Európai Unióval sikerül megállapodni, már 2023. január 1-jén megvalósulhat az eddig tervezett 10 százalék helyett egy közel 21 százalékos béremelés.

 • Navracsics Tibor azzal kezdte a sajtótájékoztatót, minden olyan cél megvalósult, amit nyáron maguk elé tűztek. Ennek lényege az volt, hogy tudták, a forrásvesztés elkerülése érdekében december 31-ig meg kell állapodni az Európai Bizottsággal, az Európai Tanácsnak pedig jóvá kell hagyni az újjáépítési tervet. A tegnapi megállapodás lehetővé teszi a tanács jóváhagyását, és azt is, hogy a kohéziós pénzekről aláírják a megállapodást és a bizottság gyorsított eljárásban jóváhagyja az operatív programokat. Ez azt is jelenti, hogy Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz.

  Két nagy pénzösszegről van szó, az egyik a helyreállítási terv. 2300 milliárd forint megnyílik, a vállalásaik érdekében körülbelül 48 százaléka olyan projektekre megy, amelyek klímapolitikai, energiapolitikai célok elérését teszik lehetővé. Körülbelül 30 százalék digitális fejlesztésekre megy. Az operatív programok tekintetében összességében a magyar társfinanszírozással együtt körülbelül 14 ezer milliárd forint áll rendelkezésre 2027 végéig, ebből több mint 4 ezer milliárdot eddig is jóváhagyott a bizottság, ezek az agrár- és vidékfejlesztési programok. 9-10 ezer milliárd forint körül van az az összeg, ami a többi program rendelkezésére áll. Annak is megnyílik a lehetősége, hogy ebből finanszírozzanak programokat.

  Navracsics Tibor elmondta, a tárgyalási stratégiájuk nyilvánvaló volt, nyitott pozíciókkal álltak hozzá, tehát minden olyan kérdés, aggály, ami a bizottság részéről érkezik, komoly tárgyalási alap, így megvitatják és állnak rendelkezésre.

  A miniszter szerint ennek is volt köszönhető, hogy a jogállamisági eljárás keretében megállapodásra jutottak, ez tette lehetővé, hogy rákanyarodjanak a két nagy pénzügyi alappal kapcsolatos tárgyalásokra, ami tulajdonképpen már november végére meghozta az eredményét, a bizottság kiválónak tartja a magyar helyreállítási tervet, és a tartalmi részét illetően az operatív programoknál sem lát aggályt. Ami most történik, a nyugtázása az eddigi munkának, napokon belül aláírhatják a helyreállítási és a partnerségi megállapodásról szóló megállapodást is.

 • Bejelentés hamarosan – közölte Facebook-oldalán a miniszterelnök, az alábbi fotó kíséretében. Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat Magyarországon – derült ki Orbán Viktor bejelentéséből.

 • „Kiálltunk a magyar érdek mellett, ragaszkodtunk hozzá, kitartottunk a végsőkig, és teljesítettük azt, amit vállaltunk. Meg is lett az eredménye. Irány Brüsszel, ahol egyre jobban értik a magyar álláspontot” – írja Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.

 • Hétfőn késő esti cikkünkben arról számoltunk be, hogy az EU-hoz akkreditált nagykövetek elvi egyezségre jutottak minden fontos kérdésben, amit a döntések végleges jóváhagyása zár le, írásbeli eljárással. Ez azt jelenti, hogy a nagykövetek jóváhagyták

  • nemcsak az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot,
  • illetve a 15 százalékos globális minimumadót,
  • hanem az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet,
  • valamint a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is.

  Gulyás Gergely és Navracsics Tibor ismertetik a részleteket, de az előzetes fejlemények szerint a korábban vártnál kevesebb pénzről, 7,5 helyett „csak” 6,25 milliárd euróról kell átmenetileg lemondania az országnak.

 • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor uniós forrásokért, valamint területfejlesztésért felelős miniszter 9:30-tól sajtótájékoztatót tart a hétfő esti brüsszeli döntésekről. Az Index percről percre közvetítésben számol be az elhangzottakról, köszöntjük olvasóinkat!

Rovatok