Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely újabb fontos dolgot árult el a nyugdíjemelésről

2022. december 13., kedd 21:24

A kedden bejelentett nyugdíjemelés a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A nyugdíjemelést Orbán Viktor jelentette be kedden, és nem sokkal később meg is jelent az erről szóló rendelet.

Gulyás Gergely most arra hívta fel a figyelmet, hogy a 15 százalékos nyugdíjemelés nemcsak a rendes havi nyugdíjat, hanem a 13. havit is érinti. Az áremelkedések következményeitől a magyar államnak – amennyire lehetősége van rá – kötelessége megóvni a nyugdíjasokat, és bár a nyugdíjemelés jelentős kiadás a jövő évi költségvetésben, erre van fedezet, „és kell is, hogy legyen” – mondta a Hír TV Napi aktuális című keddi műsorában.

A miniszter kifejtette, az ország stabil gazdasággal rendelkezik, a magyar gazdasági növekedés évről évre Európa legjobbjai közé tartozik. Választási évet zárunk, és a kormány csökkentette a [költségvetési] hiányt a választás évében – közölte (a hiány ugyanakkor még így is jelentősnek mondható).

Gulyás Gergely emellett arról is beszélt, hogy a magas inflációtól – amely miatt a nyugdíjemelésre szükség van – egész Európa, bizonyos értelemben az egész világ szenved. Az uniós támogatásokkal kapcsolatban azt mondta, olyan megállapodás született, amely a várakozásokhoz képest a magyar kormánynak egyértelműen előnyös.

A miniszter azt is közölte: ahhoz, hogy a magyar egészségügy fejlesztési pénzekhez jusson, hogy a pedagógusbér-emelés megtörténhessen, hogy a magyar gazdaságba források érkezzenek, „mindannyiunk közös érdeke”. Lehet ehhez garanciákat kérni, elvárásokat megfogalmazni, de azt a célt kitűzni, hogy Magyarország ne juthasson hozzá az őt megillető forrásokhoz, olyan politika, amelyet a nemzeti érdekkel nem lehet összhangba hozni – tette hozzá, utalva arra, hogy az ellenzéki politikusok szerintük ezen dolgoznak. 

A pedagógusbér-emelésről elmondta: a terv szerint két év alatt, tehát 2023. január 1. és 2025. január 1. között majdnem megduplázódnak a pedagógusbérek. Még az is remélhető, hogy nem kell ezzel megvárni március végét vagy az év közepét,

hanem akár január 1-jétől is megindulhatnak a források.

A miniszter 2022-t értékelve úgy vélte, „nehéz, de szép év volt". Nyolc hónappal ezelőtt voltak a választások, és az, hogy a polgári oldalnak sikerült minden korábbinál nagyobb választói bizalmat kiérdemelnie, 12 év kormányzás után a legnagyobb elismerés, ami „bennünket egyébként további munkára kell, hogy sarkalljon", és arra, hogy a kormány azzal a felelősséggel kormányozzon, amely egy ilyen rendkívül nagy felhatalmazásból adódik – mondta Gulyás Gergely. 

Hozzátette: az egész évet meghatározta az, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és Magyarország újra egy olyan helyzettel találta szembe magát negyed évszázaddal a délszláv háború vége után, hogy „a közvetlen szomszédunkban háború zajlik", ráadásul egy olyan országban, ahol jelentős magyar kisebbség él. Ez is nagyon sok feladatot adott és ad ma is – fogalmazott a miniszter.

(Borítókép: Gulyás Gergely. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok