Index Vakbarát Hírportál

Az MNB volt alelnöke szerint Matolcsy Györgynél sokkal érdekesebb a fia meggazdagodása

2022. december 13., kedd 12:29

A Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke, Király Júlia szerint Matolcsy György bár megfogalmazott néhány kritikát a kormány gazdaságpolitikájával szemben, saját tevékenységét alig érintette, és ami még ennél is érdekfeszítőbb, hogy Matolcsy György fiából hogyan lett milliárdos.

„Csupán Matolcsy György jegybankelnök szokásos viselkedését lehetett viszont látni, amikor egy hete a parlament Gazdasági Bizottsága előtt beszámolót tartott a Magyar Nemzeti Bank munkájáról. Magyarán a megszólalásának semmi jelentősége, és ez már évek óta így van” – mondta Király Júlia Klubrádiónak, aki hat éven át volt az MNB alelnöke, Matolcsy 2013-as érkezéséig. 

A közgazdász szerint Matolcsy György semmilyen igazán fontos témát nem érintett, és ezt még a piaci reakciókon is lehetett mérni, mert semmire nem volt hatással. „A mai magyar jegybankelnök mondatait az írói munkássága részének kell tekinteni, és ez rendkívül szomorú helyzet” – fogalmazott az egykori alelnök.

Matolcsy ugyan vizionárius ember, de olyan, akinek a víziói a tisztánlátását teljesen elhomályosítják, a befektetői kör pedig tudja, hogy bolond likból bolond szél fúj, ezért sokkal inkább érdemes arra figyelni, amit a jegybank alelnökei vagy ügyvezető igazgatói mondanak

– vélekedett Király Júlia, hozzátéve, hogy azt is meg lehetne említeni, az MNB hogyan felel meg a nyomásnak és hogyan kezeli a rekordmagasnak számító inflációt, de a Matolcsy körüli cirkusz eltereli a figyelmet ezekről a kérdésekről. 

A közgazdász szerint ezeknél is sokkal érdekesebb az a kérdés, hogy Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám hogyan szerezte a százmilliárdos vagyonát, és hogyan gazdagodott meg abból, hogy ingatlanbirodalom épült a jegybanki alapítványokba kivitt jegybanki nyereségből. 

(Borítókép: Király Júlia 2019. május 10-én. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok