Index Vakbarát Hírportál

Megalakult a Korrupcióellenes Munkacsoport

2022. december 13., kedd 12:37

Megtartotta alakuló ülését a Korrupcióellenes Munkacsoport, és alelnökké választotta Várady Szilviát – közölte az Integritás Hatóság kedden.

Amint arról korábban már beszámoltunk, az Európai Bizottság november 19-ig adott haladékot a magyar kormánynak, hogy az általuk vállalt tizenhét pontból álló, korrekciós intézkedéseket teljesítse. Ennek volt egyik pontja a Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozása. 

Az Integritás Hatóság lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderült, hogy 21 állandó taggal és több állandó meghívott részvételével tartotta meg alakuló ülését a Korrupcióellenes Munkacsoport, ahol nemcsak az ügyrend legfontosabb szabályaiban egyeztek meg – lényegében a civilek összes módosító javaslatát befogadva –, hanem a törvény által előírt feladatok végrehajtásáról is egyeztettek. 

A munkacsoport alelnökévé Várady Szilviát választották.

Pályázat útján választották ki a tíz tagot

Emlékeztettek, hogy az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport felállítása törvényi kötelessége volt a hatóságnak, melybe tíz tagot az állami szervek delegáltak, tíz tagot pedig pályázat útján választottak ki 24 civil jelölt közül.

A munkacsoport ügyrendjéhez több javaslat érkezett a nem kormányzati szereplők részéről, ezeknek döntő többségét a testület elfogadta. Így nyilvánosak lesznek a civilek életrajzai, amelyeket a munkacsoport dedikált weboldalán fog közzé tenni.

A testület tagjai egyetértettek abban, hogy a munkacsoport célja a tiszta és átlátható közbeszerzési rendszer mellett az állami szervek és a civil szervezetek konstruktív együttműködése a korrupció elleni harcban.

A közlemény szerint a törvény által előírt feladatok elvégzése érdekében több almunkacsoportot is létrehoznak, amelyek a testület ülései között folyamatosan dolgozni fognak. A következő találkozó 2023. január második hetében lesz.

Nagy segítség lehet a hatóság munkájához

A közleményben idézték Biró Ferencet, az Integritás Hatóság és egyben a Korrupcióellenes Munkacsoport elnökét, aki az ülés után úgy fogalmazott:

Tudtuk, hogy lesznek zökkenők, hiszen kipróbálatlan terepen járunk. Úgy kell utat építenünk, hogy még a nyomvonalat sem jelölték ki. Az eddig történtek bizakodással töltenek el.

„A viták konstruktívak, a felek nem a konfliktust, hanem a megoldást keresik. Egy jól és hatékonyan működő Korrupcióellenes Munkacsoport nagy segítséget jelent a hatóság munkájához és általában véve a tisztább és átláthatóbb közélet megteremtése érdekében, hiszen módszertani javaslatokat éppen úgy várunk tőle, mint a jogszabályi környezet jobbítására vonatkozó javaslatokat, vagy akár konkrét ügyeket, melyek becsatornázhatók kockázatkezelési rendszerünkbe” – mondta a hatóság vezetője.

(Borítókép: A Bartók Udvar irodaház egyik épületének bejárata cégtáblákkal a főváros XI. kerületében, a Bartók Béla úton. Az irodakomplexum ad otthont többek között az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságnak [EUTAF] és az Integritás Hatóságnak is. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok