Index Vakbarát Hírportál

Itt a vége a zöld rendszámos autók ingyenes parkolásának?

2022. december 14., szerda 12:10

Hamarosan megszűnhet a zöld rendszámos autók ingyenes parkolása Budapesten is, miután a városi döntéshozók sorra megszüntetik az ingyenes parkolási lehetőséget. A főváros lehet a tizedik település, ahol kivezetik a kedvezményt.

A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület szerint szinte minden hónapra jut egy újabb hír, miszerint egyes városi döntéshozók megszüntetik a zöld rendszámos, azaz a környezetkímélő gépjárművek ingyenes parkolását.

Az egyesület szerint ezáltal „egyre több település csatlakozik az elektromobilitás terjedését lassító folyamathoz”: Hódmezővásárhely, Siófok, Szentendre, Ajka, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Velence, Pápa, majd Győr.

Jelentős díjemelés várható

A fenti listára hamarosan Budapest is felkerülhet. A parkolási zónák módosítását, illetve a díjak jelentős emelését követően az egyesület szerint napirendre kerülhet Budapesten a zöld rendszámos autók ingyenes parkolásának megszüntetése.

A zöld rendszámos autók közel 45 százaléka Budapesten található, így a budapesti döntés lavinaszerű módosításokat eredményezhet a többi városban is.

A várható parkolási szabályzat módosításának értelmében megszűnő ingyenes parkolás komoly gátat szabhat az e-autók további térnyerésének.

A fenti ösztönző kivezetésére fokozatosan (több lépcsőben), illetve megfelelő kommunikációval karöltve, kiszámítható módon szükséges sort keríteni. A jelenlegi zöld rendszámos járműállomány részaránya az elektromobilitási egyesület szerint csekély, alig 1,5 százalékát teszi ki a teljes hazai flottának, így az ingyenes parkolás azonnali hatályú kivezetése nem lenne indokolt.

Korábban arról számoltunk be, hogy kevesebb mint két év alatt megduplázódott az elektromos autók száma Magyarországon.

Rovatok