Index Vakbarát Hírportál

Tovább emelkedik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

2022. december 14., szerda 11:36

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legújabb mérései alapján az országos átlagot tekintve tovább növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja.

A szennyvízben mért SARS-CoV–2 örökítőanyag koncentrációja az országos átlagot tekintve további növekedést mutat. A vizsgált városok többségénél emelkedő tendencia figyelhető meg: így Budapest mindhárom szennyvíztisztító telepének ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Veszprémben és Zalaegerszegen is – közölte szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A mért eredmények kilenc helyszínen stagnáló tendenciát mutatnak, míg csökkenés egyetlen vizsgált mintavételi helyen sem mérhető. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja minden vizsgált helyszínen az emelkedett tartományba esik.

Több mint ötezren fertőződtek meg egy hét alatt

Ugyancsak szerdánközölték a legfrissebb adatokat a hazai koronavírus-helyzetről. Az elmúlt héten 5193 új fertőzöttet igazoltak, a betegség szövődményeibe 43-an haltak bele.

Rusvai Miklós állatorvos, virológus szerint Magyarországon jelenleg légzőszervibetegség-járvány van, amelynek nagyjából háromnegyedét továbbra is a koronavírus okozza. A maradék egynegyedért különböző náthavírusok, valamint az influenza a felelős. A szakember a tridémiáról azt is elmondta, hogy nem egy újfajta vírusról van szó.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint nem lehet megjósolni, mikor törhet ki újabb világjárvány, de figyelmeztetett: léteznek olyan kórokozók, melyeknek pandémiás potenciáljuk van. Azt is elmondta, hogy 9500 életet tudtak megmenteni a különböző vakcinákkal a koronavírus-járvány alatt.

Rovatok